Twee Franse soldaten omgekomen in CAR - Hollande op bezoek

Twee Franse soldaten zouden zijn omgekomen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Dat melden Franse media althans op basis van bronnen binnen het leger, schrijft Reuters. President Hollande maakte zojuist bekend na de herdenking van Mandela in Zuid-Afrika door te vliegen naar CAR.

Een man valt een voormalig rebel aan van het Selekacollectief, die is gearresteerd door Franse soldaten in Bangui. AFP / Fred Dufour

Twee Franse soldaten zouden zijn omgekomen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Dat heeft het Elysée zojuist bevestigd. President Hollande zal na de herdenking van Mandela in Zuid-Afrika doorvliegen naar CAR.

De twee zijn omgekomen in hoofdstad Bangui. Er is “met grote droefheid kennis genomen” van hun dood, zo staat in de verklaring.

“Ze gaven hun levens om die van vele anderen te redden.”

Donderdag ging de VN-Veiligheidsraad akkoord met een buitenlandse interventie in CAR. Daarop heeft Frankrijk het troepenaantal verhoogd tot 1600. Frankrijk wil de stabiliteit in het land terugbrengen, dat in chaos verkeert sinds islamitische Seleka-rebellen in maart dit jaar de president verdreven. Alleen al dit weekend en vrijdag vielen er volgens het Rode Kruis bijna vierhonderd doden.

Situatie CAR onveilig

Hollande zal CAR bezoeken op de terugweg vanuit Zuid-Afrika, waar hij een ceremonie bijwoont ter ere van Nelson Mandela. Onze Frankrijk-correspondent Peter Vermaas noemt het “opmerkelijk” dat Hollande nu al naar CAR gaat:

“Er wordt daar nog veel geschoten en de situatie is erg chaotisch. Maar mogelijk beperkt hij zijn bezoek tot het vliegveld van Bangui, dat al maanden in Franse handen is en als veilig wordt gezien.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande beperkt zijn CAR-bezoek vanavond inderdaad aan het vliegveld van Bangui, meldt BFMTV.

Obama steunt Frankrijk en Afrikaanse troepen in CAR

De Amerikaanse president Obama heeft vannacht zijn steun uitgesproken voor Frankrijk en de Afrikaanse landen die burgers in de CAR proberen te beschermen. Hij riep de overgangsregering op de vrede te herstellen.

“Jullie, trotse burgers van de Centraal-Afrikaanse Republiek, hebben de macht een ander pad te kiezen. Leiders van de islam en het christendom roepen op tot kalmte en vrede. Ik vraag de overgangsregering zich hierbij aan te sluiten en degenen die misdaden begaan te arresteren.”

Lees de reportage ‘Rauwe haatgevoelens krijgen vrij spel’ van onze correspondent Koert Lindijer

    • Mirjam Remie