Geniaal crimineeltje ontmoet topadvocaat

Jurist Harvey Specter (Gabriel Macht): succes maar geen inlevingsvermogen.
Jurist Harvey Specter (Gabriel Macht): succes maar geen inlevingsvermogen.

Harvey Specter is een meedogenloze advocaat met brede schouders, gelhaar en een betweterige twinkeling in zijn ogen. De brutale jointjesroker Mike Ross heeft nooit een opleiding afgerond, maar wel een fotografisch geheugen.

Door een opmerkelijke speling van het lot ontmoeten de carrièretijger Specter (Gabriel Macht) en de mislukkeling Ross (Patrick J. Adams) elkaar in een hotel waar ze beide verblijven; daar begint de Amerikaanse serie Suits. Ross is op de vlucht voor de politie vanwege een mislukte drugsdeal en Specter voert sollicitatiegesprekken met potentiële compagnons. Specter ziet in Ross zijn ideale compagnon en verbergt daarom voor zijn baas dat Ross een ongeschoold crimineeltje is.

Eerst focust Suits vooral op de afwijkende karakters en drijfveren van de hoofdpersonages. Ross’ ouders blijken bij een auto-ongeluk om het leven te zijn gekomen wat de innige band met zijn scherpe oma verklaart. Empathie is zijn specialiteit, wat in de praktijk soms voor problemen zorgt: Ross wil het beste voor zijn cliënten én opponenten. Specter is onverschilliger als het op gevoelens aankomt. Verliefd wordt hij niet, inwisselbare hooggehakte vrouwen zien zijn penthouse van binnen.

De eerste aflevering van Suits werpt interessante vragen op over de drijfveren van de werkende mens. Waarom doen deze mannen wat ze doen op hun manier? Welke intentie steekt er in hun vers gestreken pakken? Voorzichtig sla je als kijker aan het filosoferen: over het nut van de wet, werk en een carrière, bijvoorbeeld. Maar voordat je echt in die gedachtenstroom kunt duiken, stoppen de personages met ontwikkelen. Ze zijn grotendeels gemaakt van bordkarton, wordt al in aflevering twee duidelijk. Het enige wat Ross in het eerste seizoen over zijn opmerkelijke fotografische geheugen zegt: „Als ik iets lees dan onthoud ik het, en als ik het onthoud, vergeet ik het niet meer.” Het is zoals het is: een beetje oppervlakkig.

Wat Ross en Specter drijft wordt niet duidelijk. De meest prangende vraag blijft onbeantwoord: Waarom neemt de ongevoelige Specter het geniale crimineeltje onder zijn hoede, als hij zo om zijn carrière geeft?

De genoemde kritiek heeft trouwens niet tot een gebrek aan fans geleid, in de VS wordt al gewerkt aan het vierde seizoen. RTL4 zendt het eerste seizoen vanaf 6 januari uit. Als u van een serie geen levenslessen verwacht, kunt u best gaan kijken: er worden regelmatig geslaagde grapjes gemaakt.

    • Kim Bos