De droom van Bill Clinton

None

Robbeneiland is een culinair paradijs. Het wemelt er van de parelhoenders en ander klein wild. En in de omringende oceaan sterft het van de vis, schaal- en schelpdieren. Dat las ik in Hunger for Freedom, the story of food in the life of Nelson Mandela.

Een culinaire biografie van Mandela, inderdaad. Dat klinkt trivialer dan het is. Auteur Anna Trapido heeft er geen afgezaagd kookboek van gemaakt. De recepten vormen eerder een illustratie bij de verhalen en de vele persoonlijke brieven die in het boek zijn opgenomen. Ze geeft, juist door haar alledaagse invalshoek, een intiem inkijkje in het leven van een van meest bewonderde mensen van deze tijd.

Het interessantste deel is een hoofdstuk over Robbeneiland. Terwijl het gevangenispersoneel zich tegoed deed aan zeeoor, kreeft en eendenmosselen, moesten de gedetineerden het doen met maïspap met suiker, 1 kop surrogaatkoffie per dag, gekookte maïskolven met groenten, dunne vleessoep en phuzamandla, een gistdrankje dat versterkt werd met ijzer.

Maar honger maakt vindingrijk. Er werden in het geheim chilipepers gekweekt en sommige gevangenen lieten hun maïspap verzuren, zodat het meer voedingswaarde en smaak ontwikkelde. Ook werd af en toe een clandestiene braai gehouden. Dan aten de mannen voor een keertje parelhoen of patrijs. Zelfs meeuwen moesten eraan geloven, al vond niemand geroosterde zeemeeuw echt smakelijk.

Een recept uit Hunger for Freedom, een van de lievelingsgerechten van de familie Mandela: sweet chicken. Nadat Bill Clinton het op een dag kreeg voorgezet bood hij kok Xoliswa Ndoyiya onmiddellijk een baan aan. Waarop Madiba zei: „In your dreams, Bill, in your dreams”.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Besprenkel de stukken kip met kipkruiden en leg ze in een ovenschaal. Schuif 15 minuten in de oven. Meng alle andere ingrediënten samen met 250 ml water tot een saus en schenk over de kip. Verlaag de oventemperatuur tot 170 graden en schuif de kip nog 30 - 35 minuten terug in de oven.

    • Janneke Vreugdenhil