Acteur Kees Brusse op 88-jarige leeftijd overleden

Kees Brusse is op 88-jarige leeftijd overleden.
Kees Brusse is op 88-jarige leeftijd overleden. Foto ANP / Juan Vrijdag

Kees Brusse is op 88-jarige leeftijd overleden. Bronnen rond de familie van de acteur hebben dat vandaag bevestigd aan RTL Boulevard.

Brusse was acteur, filmregisseur en scenarioschrijver. Hij speelde in tientallen films en televisieseries, zoals ’t Schaep met de 5 pooten (1969), Ciske de Rat (1955), Kleren maken de man (1957) en Mensen zoals jij en ik (1981). Ook deed hij mee aan spelshows zoals Wie van de Drie, waarvoor hij van 1971 tot 1983 panellid was met Albert Mol, Martine Bijl en Sonja Barend. Later speelde hij vooral in reclamespotjes. Hij acteerde al sinds hij zo’n tien jaar was.

‘Brusse speelde rustig met kleine gebaren’

Kees Brusse werd in Rotterdam geboren in 1925, als zoon van J.M. Brusse, die als schrijver van Boefje een bekende Nederlandse figuur was. Hij heeft zijn vader nauwelijks gekend, aangezien zijn ouders scheidden toen Kees nog klein was. Na een mislukte poging om op de Toneelschool te komen, kwam hij als volontair terecht bij het gezelschap van Cor van der Lugt in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Langzaam bouwde hij een naam voor zichzelf op tot hij in 1950 de hoofdrol kreeg in De Dijk is dicht van Anton Koolhaas. In dat decennium werden in totaal elf Nederlandse speelfilms gemaakt, Brusse speelde in vier daarvan de hoofdrol, reden voor het Filmmuseum om hem de `nationale filmster’ van die tijd te noemen. Hij ging ook zelf films regisseren, met wisselend succes, schreef NRC Handelsblad eerder over hem:

“Als filmacteur speelde Brusse rustig en met kleine gebaren, wat weldadig naturel aandeed in jaren dat de speelfilm bevolkt werd door acteurs met tonelige stemverheffing en amateuractrices die `wel een mooi plaatje’ opleverden. Zo kon Brusse relatief gemakkelijk mee toen de Nederlandse film in de jaren zeventig een impuls kreeg door een nieuwe generatie filmers, misschien wel de eerste generatie échte filmers. Van hen waren vooral Pim de la Parra en Wim Verstappen belangrijk voor Brusse: Blue Movie (1971), VD (1972) en Dakota (1974, door het Filmmuseum deze week heruitgebracht) waren hun projecten, waarvan de eerste hen steenrijk maakte en de laatste hen bijna ruïneerde.”