Kim Jong-un laat zijn oom met terugwerkende kracht verdwijnen

Still van staatstelevisie Noord-Korea waarop te zien is hoe Jang Song Thaek door partijleden wordt verwijderd van een bijeenkomst in Pyongyang. Foto Reuters / Yonhap

Als Noord-Korea iemand in de ban doet, dan verricht het land geen half werk. En dus zijn van Jang Song Thaek, de in ongenade gevallen oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, alle afbeeldingen verwijderd uit de staatsdatabase.

Jang (67) was onder meer vicevoorzitter van de machtige Nationale Defensie Commissie en leider van een departement binnen de regerende arbeiderspartij. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie, drugsgebruik, slecht beleid en promiscue gedrag. Om die reden heeft Noord-Korea hem per direct van al zijn functies ontheven. En daar hoort kennelijk ook bij dat Jang met terugwerkende kracht moet verdwijnen van alle officiële afbeeldingen en films.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging publiceerde een aantal stills uit de documentaire The Great Comrade, die twee dagen geleden werd uitgezonden op de Noord-Koreaanse staatstelevisie. Daarin is de oom in geen velden of wegen meer te bekennen. Terwijl hij in de originele versie, die afgelopen oktober ook uitgezonden werd nog een aantal keren te zien was naast de Grote Leider.

Links scene uit de originele versie met daarin nog oom Jang, rechts de bewerkte versie zonder hem. Foto AFP / Ministry of Unification (Zuid Korea)

Het doet denken aan de talloze malen dat foto’s in het tijdperk onder Stalin geretoucheerd werden omdat iemand tot staatsvijand was verklaard. Ook is er natuurlijk dat bekende beeld van de Russische soldaat die in Berlijn de Sovjetvlag op de Rijksdag hijst, waaruit een horloge werd weggeretoucheerd omdat hij er om zijn andere arm ook al een had.

Links de originele versie met oom, rechts de bewerkte film zonder Jang. Foto AFP / Ministerie van Hereniging (Zuid-Korea)

De oom was een belangrijke figuur in de Noord-Koreaanse regering en een persoonlijke mentor voor Kim Jong-un, maar is gecorrumpeerd geraakt door het kapitalisme, aldus Noord-Korea. Door Jang uit zijn functies te ontzetten, geeft Kim Jong-un een belangrijk signaal af: namelijk dat niemand, zelfs zijn eigen familie niet, zich veilig kan wanen voor zijn macht.

Originele versie links met oom Jang in de rode cirkel, rechts is hij verdwenen. Foto AFP / Ministerie van Hereniging

Jang is de man van Kim Kyong Hui, de zus van wijlen Kim Jong-il en dus de tante van Kim Jong-un. Het is onbekend of zijn vrouw ook negatieve gevolgen zal ondervinden van het ontslag van Jang. Hij gold lang als een protegé van zijn neef, werd vaak gezien aan de zijde van zijn neef, gekleed in een wit uniform. Hij had allerlei privileges en stond in hoog aanzien binnen het leger. Zijn deconfiture werd aangekondigd op een partijbijeenkomst waar hij in burgerkleren voor het eerst tussen het gewone publiek moest aanhoren hoe hij aan de schandpaal werd genageld.

Links originele versie van met oom Jang, rechts zonder. Foto AFP / Ministerie van Hereniging

    • Anouk Eigenraam