Volgend jaar leest Nederland Maarten ‘t Hart

De roman Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart staat centraal tijdens de leesbevorderingsactie Nederland Leest 2014. Dat is zojuist in De Wereld Draait Door bekendgemaakt. Het boek uit 1978 gaat volgens organisator CPNB over “een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe

Maarten 't Hart, getekend door Martien Bos

De roman Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart staat centraal tijdens de leesbevorderingsactie Nederland Leest 2014. Dat is zojuist in De Wereld Draait Door bekendgemaakt.

Het boek uit 1978 gaat volgens organisator CPNB over “een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur”.

Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 1 november tot en met zaterdag 30 november 2014 gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt een luxe editie uitgebracht.

Maarten ’t Hart  (1944) studeerde Ethologie en promoveerde in 1978 op een proefschrift over het doorkruipgedrag van de driedoornige stekelbaars. Zijn schrijverscarrière begon met de roman Stenen voor een ransuil (1971). Met Een vlucht regenwulpen (1978) brak Maarten ’t Hart door naar het grote publiek. Er zijn bijna anderhalf miljoen exemplaren van verkocht en het werd in 1981 succesvol verfilmd door Ate de Jong met in de hoofdrol Jeroen Krabbé.

In een van de afleveringen van Benali Boekt stond Een vlucht regenwulpen centraal (de overige delen van de uitzending zijn tevens op youtube te vinden):

Maarten ‘t Hart won de Multatuliprijs (Het vrome volk) en De Gouden Strop (Het woeden der gehele wereld). In 2012 verschenen zijn - grotendeels eerder in NRC Handelsblad gepubliceerde - tuincolumns in de bundel De groene overmacht. ’t Hart schrijft ook over muziek en in 2007 zelfs over afvallen (Het dovemansorendieet).

Chinees

Over dat laatste boek interviewde Elsbeth Etty ’t Hart destijds op memorabele wijze in een Chinees restaurant. Dat uitje was overigens al bijna een novum voor de schrijver, die bekend staat om zijn schraapzucht: „Als kind heb ik nooit in een restaurant gegeten. De eerste keer was toen ik al studeerde in Leiden. Bij Woo Ping, een Chinees in de Diefsteeg, heb ik toen nasi goreng genomen, het goedkoopste gerecht op de kaart, 2 gulden 25.”

Maarten ’t Harts werk werd onder andere vertaald in het Zweeds, Duits, Frans, Pools, Bulgaars, Italiaans, Hongaars en Russisch.

Nederland Leest wordt in 2014 voor de negende keer georganiseerd. Onlangs werd Nederland Leest 2013 afgesloten. In deze campagne stond Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans centraal. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

Meer informatie over de campagne staat op www.nederlandleest.nl. Zie ook de website van Maarten ’t Hart.

    • Sebastiaan Kort