Thaise premier ontbindt parlement - verkiezingen waarschijnlijk 2 februari

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft aangekondigd haar parlement te zullen ontbinden. Er zullen nieuwe verkiezingen komen. Foto Reuters/ Dylan Martinez

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft toegezegd het parlement te zullen ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, meldt persbureau AP. De koning moet eerst nog wel zijn toestemming geven, maar dat lijkt een formaliteit. De aankondiging van Yingluck komt vlak voor een aangekondigd nieuw massaprotest tegen haar regering.

Update 9:23 uur - verkiezingen waarschijnlijk 2 februari
De parlementsverkiezingen in Thailand worden waarschijnlijk op 2 februari gehouden. Dat heeft regeringswoordvoerder Teerat Ratanasevi aan persbureau AP laten weten. De Thaise verkiezingscommissie moet de datum nog wel goedkeuren, deze heeft in de komende dagen hierover gesprekken met de overheid.

Yingluck blijft totdat de nieuwe verkiezingen er zijn - volgens onze correspondent Melle Garschagen komen die er naar verwachting binnen 45 à 60 dagen - aan als interim-premier. Dat is tegen de wens van de oppositie in, die eist dat ze niet aanblijft. “Spannend” dus, volgens Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen @frankhuiskamp Inderdaad. Oppositie eist dat ze niet aanblijft tot nwe verkiezingen. Wordt nog spannend. En inderdaad eerst naar de koning.

Protestleider Suthep Thaugsuban heeft tegenover persbureau Reuters gezegd dat het massaprotest vandaag gewoon zal doorgaan. Het doel van de demonstranten is volgens hem niet bereikt.

Yingluck zal verkiezingen waarschijnlijk weer winnen

Normale verkiezingen zijn niet wat de tegenstanders van premier Yingluck willen. Die zien het liefst dat er een volkscomité komt, dat een groep wijzen, niet gekozen door het volk, het land gaat regeren. Er is namelijk een grote kans dat Yingluck, die gezegd heeft ook weer deel te nemen, nieuwe verkiezingen gewoon weer wint, legde Garschagen eerder uit:

“De partij van Yingluck heeft genoeg steun op het platteland en in de steden in het noorden van Thailand om de volgende verkiezingen te winnen.”

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen @haroldrolloos precies. Kans aanwezig dat democraten boycotten. Dan schiet Thailand weinig op met verkiezingen. De kloof blijft bestaan.

Oppositiepartij vertrok al

De gehele fractie van de grootste oppositiepartij, de Democratische Partij, stapte gisteren al uit het parlement. Ze kon geen deel meer uitmaken van de volksvertegenwoordiging, omdat deze “niet meer door het volk wordt aanvaard”.

Yingluck zei gisteren bereid te zijn een referendum uit te schrijven. Ze zou haar parlement willen ontbinden en zelf vertrekken, maar alleen als het volk dat zou willen.

Protesten laaiden op vanwege amnestiewet

Al weken gaan duizenden Thai de straat op, onder leiding van protestleider Suthep Thaugsuban, om Yingluck te dwingen af te treden. Ze is omstreden, omdat ze wordt gezien als marionet van haar broer Thaksin, die na beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik in 2006 door het leger werd afgezet en in ballingschap ging.

Na enkele jaren waarin het relatief rustig was in het land, laaiden de protesten op toen Yinglucks partij een wet aannam, waarmee veroordeelden als haar broer amnestie zou kunnen worden verleend. De wet sneuvelde in de senaat, maar de protesten hielden aan.

    • Frank Huiskamp