Spinvis’ fiets is van slag

Gaan // Fietsenexpo Te gek op pedalen Museum m, Leuven Van 9 tot 15 dec, Museum M in Leuven (België). tegekopdepedalen.eu

De fiets van muzikant en schrijver Thé Lau was „bij opname zeer van slag. Hij zat totaal op slot, voelde zich vastgeroest.” Zegt de website van het project Doorgetrapt. Om geld in te zamelen voor onderzoek naar psychoses en voor acties die de taboes rond geestelijke problemen doorbreken, werden fietsen van bekende Belgen en Nederlanders in psychiatrische instellingen ‘opgenomen’.

Ze werden er onderzocht door de patiënten en vervolgens door hen onder handen genomen, een idee van conceptueel kunstenaar Sven. Een deel wordt online verkocht, een deel geveild op 16 december.

De fietsen van mensen als Spinvis en Dimitri Verhulst kregen diagnoses als „van slag en steroïdenafhankelijk”. De fiets van Thé Lau ziet er na zijn „behandeling op maat” inderdaad vrolijker uit met zijn staart van kleurige spatborden. De patiënt besefte – volgens de site – door therapie dat hij „eigenlijk een paradijsvogel” is.

Het project is een samenwerking tussen de Belgische stichting Te Gek!?, die al jaren de negatieve beeldvorming rond geestelijke problemen aanpakt, en de organisatie Op de pedalen. Die laatste verwerft al fietsend fondsen voor onderzoek naar psychoses.

    • Sabeth Snijders