Spannend stuk over moeder-zoonrelatie

Ik heb naar Conversations with my mother geluisterd als naar een opera met twee sopranen, een muziekensemble en twee toneelacteurs. Het samenspel in dit pakkende decor van Piia Maria met honderden overhemden aan waslijnen verdient alle lof. Hoofdrolspeler Bart Klever, die in steeds wanhopiger telefoongesprekken contact met zijn moeder zoekt, acteert prachtig in balans met de muziekgroep. Sterk ook is de wisselwerking met de Vlaamse actrice Tine Cartuyvels.

Componist Benedict Weisser geeft aan de muziek een wat hakkerig patroon, dat uitstekend past bij de toon van moeizame, hortende en stotende telefoongesprekken. Op sommige momenten had Weisser zijn compositie wat melodieuzer kunnen laten open bloeien als contrast tot dat obstinate karakter. Maar toch, dat drammerige werkt in deze atmosfeer lekker. Weisser kiest voor een negentiende-eeuwse Erard-vleugel, een spinet en synthesizer die samen met het slagwerk zorgen voor dat felle ritme. Basklarinet, viool en contrabas bieden een mooi tegenwicht. Regisseur Matthias Mooij en Weisser zijn er goed in geslaagd een doorlopende muzikale en efficiënte architectuur te scheppen. De complexe partituur werd meesterlijk uitgevoerd door het Nieuw Amsterdams Peil. Dankzij de theatrale teksten van Tommy Wieringa, Abdelkader Benali en Herman Brusselmans ontstaat een caleidoscopisch beeld van al die verhoudingen tussen moeder en zoon, die nooit van elkaar loskomen.

Muziek met zang in combinatie met gesproken woord kan nogal eens tot een krampachtig geheel leiden, maar in Conversations werkt dit perfect. De regie houdt het geheel spannend, hoewel ik de scène waarin de moeder hysterisch wordt te uitgesponnen vind. Waarom de Engelse vertaling in de boventiteling geprojecteerd wordt, is een raadsel. Het Engels kan niet in de schaduw staan van het veel sterkere Nederlands. Op sommige momenten, vooral daar waar de twee prachtige sopranen Young Hee Kim en Keren Motseri zingen, is de mooie Nederlandse tekst onmisbaar . Ik ben onder de indruk dat de Diamantfabriek in deze tijd zo’n interessante productie brengt. Ik raad alle moeders en zonen aan om naar de voorstelling te gaan. Het zal de eeuwigdurende relatie goed doen.