Schotenwisseling tussen Franse troepen en rebellen

Franse soldaten zoeken naar gewapende ex-Seleka rebellen in de straten van Bangui. Foto AFP / Fred Dufour

In de hoofdstad Bangiu van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn schoten gelost tussen de Franse troepen en rebellen. De Franse troepen zijn vandaag begonnen met de ontwapening van de rebellen, maar volgens een woordvoerder van de Afrikaanse Unie stuiten ze op weerstand.

Het land verkeert in chaos sinds de president in maart werd verdreven door de islamitische Séléka-rebellen. Ze vallen leden van de christelijke meerderheid aan en dwingen ze milities te vormen. Het is de interim-regering niet gelukt de rebellen te controleren.

Om die reden heeft Frankrijk 1600 man gestuurd naar de voormalige kolonie nadat de VN-Veiligheidsraad afgelopen donderdag een resolutie aannam dat buitenlandse troepen toestaat met geweld burgers in het land te mogen beschermen. De Afrikaanse Unie zet 6000 man in, nu zijn dat er nog 3500.

Een man achtervolgt iemand die hij ervan verdenkt een rebel te zijn vlak bij het vliegveld van Bangui, de hoofdstad in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De vermeende rebel werd uiteindelijk door Franse troepen aangehouden. AP / Jerome Delay

CAR VERKEERT IN CHAOS EN GEWELD

De vorige week waren er zware gevechten tussen moslims en christenen, waarbij minstens 394 mensen zijn omgekomen. De Europese Commissie kondigde gisteren een luchtbrug aan tussen Douala (Kameroen) en Bangui, om humanitaire operaties te ondersteunen. Er zal een dagelijkse vlucht hulpgoederen naar het land gaan. Het vliegtuig heeft capaciteit voor vijftig passagiers of vijf ton lading. De EU heeft ook besloten het hulpgeld te verdubbelen tot twintig miljoen euro.

Lees de reportage over CAR ‘Rauwe haatgevoelens krijgen vrij spel’ van onze correspondent Koert Lindijer.

    • Anouk Eigenraam