‘Rotterdam en Den Haag vrezen overlast Bulgaren en Roemenen’

Rotterdam gaat arbeidsmigranten extra controleren op overbewoning en een BSN-nummer weigeren bij twijfel. Als dat niet mag, moet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat hem maar komen vertellen, zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus.
Rotterdam gaat arbeidsmigranten extra controleren op overbewoning en een BSN-nummer weigeren bij twijfel. Als dat niet mag, moet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat hem maar komen vertellen, zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus. Foto ANP / Bas Czerwinski

Rotterdam en Den Haag zijn van plan migranten extra te controleren op hun verblijfplaats. Bij twijfelachtige situaties willen de gemeenten geen burgerservicenummer (BSN) afgeven, waardoor werken onmogelijk wordt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

De steden zijn bang voor een toename van overlast door Roemenen en Bulgaren die vanaf volgend jaar vrij toegang hebben tot de arbeidsmarkt. De vrees is dat veel migranten samen in een te klein huis gaan wonen en dan overlast gaan veroorzaken. De twee steden hebben nu al de handen vol aan overbewoning door vooral Polen, die vaak ook nog eens worden uitgebuit.

Om die reden gaan ze van iedere migrant die hier straks komt werken de verblijfplaats controleren en of er niet al anderen wonen op het opgegeven huisadres. Bij twijfel krijgt de migrant geen burgerservicenummer. De plannen van de twee steden zijn in strijd met de wet, maar daar storen de gemeenten zich niet aan. Ze dagen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk uit, zo zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus in de krant:

“Maar we gaan het zo doen en de minister moet dan maar zeggen dat het niet kan en waarom.”

Roemeense ambassadeur: Roemenen integreren

Roemenen en Bulgaren mogen vanaf 1 januari in de hele EU werken. Met de maatregel willen Rotterdam en Den Haag zicht krijgen op het aantal migranten in hun stad. Op dit moment worden Europeanen die korter dan vier maanden werken in Nederland nog niet geregistreerd.

De Roemeense ambassadeur Ireny Comaroschi zei gisteren in het programma Buitenhof dat Nederland helemaal niet bang hoeft te zijn dat ons land overspoeld wordt als Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari in de hele Europese Unie mogen werken. Volgens Comaroschi zijn de Roemenen die komen, hooggekwalificeerde mensen die bereid zijn te integreren. Wel vindt ze dat criminaliteit moet worden aangepakt.

NRC Handelsblad besteedt deze week uitgebreid aandacht aan dit onderwerp: vandaag een vraaggesprek met minister Asscher van Sociale Zaken. Later in de week: verhalen over Roma, de uittocht uit Bulgaarse dorpen en over Nederlanders die garen spinnen bij de immigratie.

    • Anouk Eigenraam