‘Hoofdkwartier Oekraïense oppositie in Kiev bestormd’

Ordetroepen in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben het protestkamp van de oppositie vanmiddag omcirkeld, en zijn begonnen aan de ontmanteling van de barricades. Een woordvoerder van de oppositie verklaart dat hun hoofdkwartier in Kiev momenteel bestormd wordt door autoriteiten.

Een Oekraïense demonstrant zwaait met de nationale vlag achter de ordetroepen die sinds vanochtend het stadhuis omsingelen in Kiev.
Een Oekraïense demonstrant zwaait met de nationale vlag achter de ordetroepen die sinds vanochtend het stadhuis omsingelen in Kiev. AFP / Sergei Supinsky

Het hoofdkwartier van Batkivchyna, de grootste oppositiepartij van Oekraïne, dat zich in het centrum van Kiev bevindt is vanavond volgens omstanders bestormd door gewapende, gemaskeerde mannen. Dat meldt de krant Kyiv Post in een liveblog.

Een woordvoerder van de partij verklaart dat een aantal agenten met machinegeweren de gangen van het hoofdkwartier bestormden, en dat anderen via het ramen naar binnen klommen en vervolgens oppositieleden arresteerden, en noemt het geheel ‘krankzinnig’. Een zegsman van de autoriteiten ontkent tegenover de Engelstalige Russische nieuwssite RT.com echter dat er sprake is van een bestorming.

De online krant Ukrainska Pravda stelt dat de bestorming het werk is van de beveiligingsdienst van de staat, de SBU. Die was niet bereikbaar voor commentaar. Ordetroepen in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben het protestkamp van de oppositie eerder vanmiddag omcirkeld, en zijn begonnen aan de ontmanteling van de barricades die door de demonstranten zijn aangebracht.

Twitter avatar lb_ua Левый Берег LB.ua Силовики в Крепостном переулке. Фото: Макс Левин. http://t.co/6IvEmQgg0L

Een woordvoerder van de oproerpolitie heeft vanmiddag tegenover de krant verklaard dat zij geen order hebben gekregen vanuit de overheid om demonstranten van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev te verwijderen. Die intentie is er dus ook niet.

Duizenden demonstranten zouden van het Onafhankelijkheidsplein naar het Kabinetsgebouw zijn getrokken als reactie op de aanwezigheid van de ordetroepen. De oppositie heeft vanmiddag enkele hoofdstraten van Kiev geblokkeerd om het afbreken van wat ze een ‘vreedzame demonstratie’ noemen te voorkomen.

Sinds vanochtend rukt de politie op in het centrum en wordt er rekening gehouden met een interventie die een einde moet maken aan demonstraties tegen de regering van Viktor Janoekovitsj, die al wekenlang aanhouden. Zo’n tweehonderd agenten, met zwarte helmen en schilden, hebben eerder vandaag positie genomen voor het gemeentehuis in Kiev. Ook op andere plekken in Kiev is oproerpolitie aanwezig.

‘Overheid heeft besloten geweld te gebruiken’

Enkele gebouwen, waaronder het gemeentehuis, worden al dagen door de oppositie bezet. Een Oekraïense rechtbank heeft de betogers eerder tot vandaag de tijd gegeven om de bezette gebouwen te verlaten. Kyiv Post meldde eerder op basis van bronnen binnen de overheid dat een beslissing is genomen om geweld te gebruiken tegen de demonstranten.

In het stadhuis worden momenteel voorbereidingen getroffen voor medische behandelingen die nodig kunnen zijn, later vandaag. Dat meldt onze correspondent in Kiev, Tijn Sadée:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée In Kiev City Hall (occupied by opposition) doctors preparing: rubber mats, bandages, medication. follow liveblog http://t.co/QAWUvVAMv2

Bekijk hier livebeelden uit Kiev:


Live streaming video by Ustream

President wil met oppositie om de tafel

President Janoekovitsj heeft in een verklaring laten weten dat hij een rondetafelconferentie met oppositie en oud-presidenten gaat organiseren om een oplossing te vinden. De Europese Unie heeft topdiplomaat Catherine Ashton naar Kiev gestuurd om te helpen met het zoeken naar een oplossing.

Gisteren grootste demonstratie tot nog toe

Gisteren gingen honderdduizenden betogers de straat op. Ze zijn woedend op president Viktor Janoekovitsj, omdat deze besloot niet zijn handtekening te zetten onder een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie. Rusland is tegen de Europese toenadering gekant en heeft forse druk op Kiev uitgeoefend om van het akkoord af te zien.

De betogingen van gisteren waren de grootste tot dusver. De tegenstanders van de regering trokken onder meer een standbeeld van oud-Sovjet-leider Vladimir Lenin van zijn sokkel.

    • Annemarie Coevert