Oekraïense oppositie zet zich schrap tegen mogelijke politie-interventie

Oekraïense ordetroepen in het centrum van Kiev.
Oekraïense ordetroepen in het centrum van Kiev. Foto Reuters / Gleb Garanich

Honderden Oekraïense demonstranten hebben enkele hoofdstraten in het centrum van Kiev geblokkeerd om hun grootschalige protest te beschermen tegen een mogelijke interventie van de politie. Oekraïense ordetroepen zijn sinds een paar uur aanwezig in het centrum.

Vitaly Klitschko, een van de oppositieleiders, verklaart vanmiddag tegenover persbureau Reuters:

“De oppositie moet hier blijven en alles doen om de politie ervan te weerhouden om een vreedzame demonstratie op te breken. Ouderen of zwakkeren worden opgeroepen om uit veiligheidsoverwegingen naar huis te gaan.”

Al wekenlang wordt er in Kiev gedemonstreerd tegen de regering van Viktor Janoekovitsj. Zo’n tweehonderd agenten, met zwarte helmen en schilden, hebben positie genomen voor het gemeentehuis in Kiev. Ook op andere plekken in Kiev is oproerpolitie aanwezig

Duizenden demonstranten blokkeren al dagenlang de toegang tot overheidsgebouwen. Enkele gebouwen worden bezet. De krant Kyiv Post meldt op basis van bronnen binnen de overheid dat een beslissing is genomen om geweld te gebruiken tegen de demonstranten. “De aanval lijkt aanstaande, maar er zijn nog geen details beschikbaar op dit moment,” schrijft de krant.

Buiten het centrum is het leger al door menselijke blokkades gebroken, meldt onze correspondent in Kiev, Tijn Sadée:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Kiev alert! Politie rukt op naar het plein, leger breekt buiten Kiev door menselijke blokkades, trekt nu ook richting centrum.
Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Riot police heading for Kiev euromaidan http://t.co/kPSHG3LkiZ

Kijk hier mee met livebeelden uit Kiev.

Overleg Janoekovitsj met voorgangers

President Janoekovitsj laat in een verklaring weten dat hij een rondetafelconferentie met oppositie en oud-presidenten gaat organiseren om een oplossing te vinden.

De Europese Unie heeft topdiplomaat Catherine Ashton naar Kiev gestuurd om te helpen met het zoeken naar een oplossing. Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, twittert:

Twitter avatar BarrosoEU José Manuel Barroso Those young people in the streets of #Ukraine, with freezing temperatures, are writing the new narrative for #Europe. #EUNarrative
Twitter avatar BarrosoEU José Manuel Barroso #EU has the right and the duty to stand by the people of #Ukraine in this very difficult moment. #EUNarrative

Gisteren grootste betogingen tot dusver

Gisteren gingen honderdduizenden betogers de straat op. Ze zijn woedend op president Viktor Janoekovitsj, omdat deze besloot niet zijn handtekening te zetten onder een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie. Rusland is tegen de Europese toenadering gekant en heeft forse druk op Kiev uitgeoefend om van het akkoord af te zien.

De betogingen van gisteren waren de grootste tot dusver. De tegenstanders van de regering trokken onder meer een standbeeld van oud-Sovjet-leider Vladimir Lenin van zijn sokkel.

    • Lex Boon