Silicon Valley klaagt bij Obama over afluisteren

Acht grote Amerikaanse technologiebedrijven hebben in een gezamenlijke brief protest aangetekend tegen het grootschalig meelezen met en afluisteren van gebruikers van internetdiensten. AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter en Yahoo. Zij dringen er bij de Amerikaanse president Obama op aan dat hij het afluisteren door de overheid wettelijke beperkingen oplegt, „(…) met de juiste proporties ten opzichte van de risico’s”, aldus de brief die afgelopen weekeinde werd verstuurd.

De techsector maakt zich zorgen over het wankelende vertrouwen in hun webdiensten door de reeks onthullingen over inlichtingendienst NSA. Volgens schattingen zou de technologiesector in de komende jaren tot 35 miljard dollar aan schade kunnen oplopen als buitenlandse bedrijven hun gegevens niet meer via Amerikaanse providers zouden verzenden.

In de brief wordt niet over de dreigende economische schade gerept, maar verwijst Silicon Valley naar het vrijheidsbeginsel in de Amerikaanse grondwet. Door het massale afluisteren zouden de rechten van het individu worden verdrongen door belangen van de staat.

De brief aan Obama is niet de eerste vorm van protest, wel de meest gecoördineerde lobbyactie tot nu toe. Opvallend is dat onder de ondertekenaars geen traditionele telecombedrijven zijn, terwijl de NSA ook op grote schaal gegevens van mobiele providers gebruikt om locatiegegevens te onderscheppen.