Kims oom moest weg om ‘drugs, gokken en rokkenjagen’

Jang Song-thaek (midden) Foto AFP

De machtige oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Jang Song-Thaek bezondigde zich aan drugs, gokken, rokkenjagen, corruptie en leidde in het algemeen „een ongebreideld en verloederd” leven. Met deze beschuldigingen aan Jangs adres bevestigden de Noord-Koreaanse staatsmedia vanmorgen diens val.

Die was vorige week al gemeld door een Zuid-Koreaanse inlichtingendienst, maar er bleef onzekerheid bestaan omtrent het lot van Jang omdat de Noord-Koreaanse autoriteiten zich nadien nog in stilzwijgen bleven hullen.

De val van Jang Song-thaek, die gold als Kims mentor en ook onder Kims vader Kim Jong-Il feitelijk al de tweede man van het land was, is de eerste belangrijke zuivering in de Noord-Koreaanse machtselite sinds het aantreden van de toen nog geen 30-jarige Kim in 2011.

Twee van Jangs naaste medewerkers werden vorige maand volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst geëxecuteerd. Een Zuid-Koreaans televisiestation meldde eind vorige week bovendien dat een andere naaste medewerker van Jang, die vooral was belast met financiële zaken, asiel zou hebben gezocht bij de Zuid-Koreanen. Hij zou daarmee de belangrijkste overloper uit Noord-Korea in vijftien jaar zijn.

Het is nog onduidelijk of Kim Jong-un hiermee zijn eigen positie heeft versterkt of dat het vooral het machtige leger is dat achter de zuivering zit.

Intussen heeft de Noord-Koreaanse regering dit weekeinde een Amerikaanse veteraan, Merrill Newman, die al enkele weken werd vastgehouden in Noord-Korea, vrijgelaten. (AP, Reuters)