Noord-Korea bevestigt ontslag oom Kim Jong-un

Archieffoto van Jang Song Thaek, als vicevoorzitter van de Nationale Defensie Commissie.
Archieffoto van Jang Song Thaek, als vicevoorzitter van de Nationale Defensie Commissie. Foto AP / Xinhua, Li Xin

Noord-Korea heeft bevestigd dat Jang Song Thaek, de oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, uit zijn functie is gezet. Vorige week werd het al gemeld door een Zuid-Koreaanse bron, maar het land heeft het nu zelf toegegeven, zo meldt persbureau Reuters op basis van de Noord-Koreaanse staatsomroep.

De oom was een belangrijke figuur in de Noord-Koreaanse regering en een persoonlijke mentor voor Kim Jong-un, maar zou gecorrumpeerd zijn geraakt, aldus Noord-Korea. Jang was onder meer vicevoorzitter van de machtige Nationale Defensie Commissie en leider van een departement binnen de regerende arbeiderspartij. Zijn ontslag werd hem te kennen gegeven tijdens een bijeenkomst van het politbureau.

Zuid-Koreanen bij het metrostation in Seoul kijken naar het nieuws waar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te zien is met links de ontslagen oom Jang Song Thaek. Foto AP / Ahn Young-joon

Jang zou zich hebben schuldig gemaakt aan corruptie, drugs hebben genomen en slecht beleid hebben gevoerd. Ook zou hij ongepaste relaties met meerdere vrouwen hebben gehad. De staatsomroep KCNA meldde:

“Jang en zijn volgelingen hebben onvoorstelbare misdaden gepleegd en hebben de partij en de revolutie enorme schade berokkend. Hij hield de schijn omhoog, maar had achter de schermen een dubbele agenda en was beïnvloed door het kapitalisme.”

De staatsomroep is direct grondig te werk gegaan; volgens experts zouden foto’s, film en de naam van Jang meteen uit de database van de staatsomroep zijn verwijderd. Het is niet duidelijk of de oom ook een straf heeft gekregen. Hij is al sinds november niet meer in het openbaar gezien.