Neuroloog Jansen hoeft nu niet naar gevangenis - ‘geen vluchtgevaar’

Foto NRC / David van Dam

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen wordt nu niet gevangengenomen. Dat heeft de rechtbank in Almelo vandaag bepaald. Dat Jansen niet in Nederland woont is geen reden om te vermoeden dat hij de benen zou nemen om een gevangenisstraf te ontlopen. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt volgende week dinsdag afgerond met het laatste woord van Jansen.

Het Openbaar Ministerie had vorige week om de gevangenneming van Jansen gevraagd. Dat had het OM gedaan na het formuleren van een strafeis van zes jaar. Jansens advocaat Frank van Gaal sprak vandaag in de rechtbank van een ‘show’ die voortkwam uit ‘absurd theater’. Jansen had tot nu toe steeds meegewerkt met het onderzoek van de politie en bij de rechtbank.

‘OM heeft geen behoefte aan repliek’

Officier van justitie Marjolein van Eykelen zag verrassenderwijs ‘geen enkele aanleiding’ om in te gaan op het pleidooi van de verdediging. “Het OM heeft geen behoefte aan repliek.” Het komt bij grote zaken weinig voor dat justitie niet ingaat op de argumenten van de verdediging.

De rechters hoopten de inhoudelijke behandeling van de zaak nog maandagmiddag te kunnen afronden. De 68-jarige Jansen heeft echter recht op het laatste woord en zei eraan te hechten dat goed voor te bereiden. Daarop besloot de rechtbank dat de oud-neuroloog, zoals gepland, volgende week dinsdag zijn laatste woord mag doen.

Jansen staat terecht voor jarenlange misdiagnoses, het ten onrechte voorschrijven van zware medicijnen, diefstal, valsheid in geschrifte en verduistering. Volgens het OM is sprake van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, en kan Jansen - die vanaf eind jaren negentig aan medicijnen verslaafd was - opzet worden verweten.

Onze correspondent Annette Toonen vanuit de rechtbank:

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Advocaat #JansenSteur vraagt vrijspraak voor ‘medische’ verwijten. Er is geen sprake van opzet, betoogt hij.
Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Advocaat #JansenSteur haalt uit naar OM: onnodige stemmingmakerij. ‘Officier is meegegaan op golven van publieke opinie.’

‘Jansen gebruikte patiënten als proefkonijn’

Jansen gebruikte zijn patiënten volgens de officier van justitie als proefkonijn. Hij schreeuwde naar ze als ze hem tegenspraken en gooide zelfs een keer een asbak naar het hoofd van een patiënt. De oud-arts moet volgens deskundigen en het OM als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien vanwege een persoonlijkheidsstoornis.

Advocaat Van Gaal sprak het beeld dat het OM schetste scherp tegen. Jansen was zeker geen lompe bruut, prutsdokter of boze tovenaar. Dat de eerder zeer geliefde Jansen in de loop van de jaren negentig de weg kwijtraakte, komt volgens hem doordat Jansen lijdt aan een hersenbeschadiging ten gevolge van een ernstig auto-ongeluk in 1990.

Jansens handelen moet bovendien worden bezien in het licht van de stand van de wetenschap in 2003. Veel feiten zijn volgens Van Gaal bovendien verjaard. Ook is er geen sprake van opzet en kan het OM niet bewijzen dat bijvoorbeeld Jansen de zelfmoord van een patiënte in de schoenen kan worden geschoven. De advocaat bepleitte maandag op alle medische punten vrijspraak.

Na het laatste woord op 17 december volgt op 11 februari uitspraak in deze zaak, die als de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis wordt gezien. (Novum)