Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Messi, Ribéry en Ronaldo in de race voor Gouden Bal

De Argentijnse voetballer Lionel Messi met zijn vier gouden ballen. Wellicht komt er in januari een vijfde bij.
De Argentijnse voetballer Lionel Messi met zijn vier gouden ballen. Wellicht komt er in januari een vijfde bij. Foto EPA / Albert Olive

Lionel Messi (Barcelona), Franck Ribéry (Bayern München) en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) zijn de kanshebbers op de FIFA Ballon d’Or 2013, de prijs voor de wereldvoetballer van het jaar. Dat heeft het tijdschrift France Football vanochtend bekendgemaakt. De winnaar wordt op 13 januari in Zürich bekendgemaakt.

De Argentijn Messi werd de afgelopen vier jaar verkozen tot beste voetballer van het jaar, met de Portugees Ronaldo als zijn belangrijkste belager. Onze sportredacteur Derk Walters denkt dat dit jaar Ronaldo de prijs zal krijgen:

“Messi is nog steeds een geweldige voetballer, maar speelt niet zo buitenaards als vorig seizoen toen hij 91 doelpunten maakte. Hij is ook een paar keer geblesseerd geweest, waar Ronaldo juist de laatste maanden de aandacht naar zich toe heeft getrokken. Hij scoort veel en schoot Portugal persoonlijk naar het WK. Ribéry won de Champions League met Bayern en was daarbij een van de belangrijkste spelers. De FIFA heeft er ook een handje van om te kiezen voor spelers die een groot toernooi hebben gewonnen, maar toch denk ik dat Ronaldo dit jaar de grootste kanshebber is.”

De Ballon d’Or is een samenvoeging van de Gouden Bal en de prijs voor wereldvoetballer van het jaar. De bondscoaches, de aanvoerders van alle nationale ploegen en een select aantal sportjournalisten mogen stemmen. Ook Robin van Persie en Arjen Robben stonden op de de shortlist van 23 spelers, maar zijn afgevallen. De laatste Nederlandse winnaar was Marco van Basten, in 1992.

Coach en Goal van het jaar

Voormalig Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson, die afgelopen zomer met pensioen ging, is in de race voor de titel coach van het jaar. Hij heeft concurrentie van Jupp Heynckes, die na het winnen van de Champions League vertrok bij Bayern, en Jürgen Klopp van Borussia Dortmund.

Zlatan Ibrahimovic maakt met zijn omhaal voor Zweden in de interland tegen Engeland nog kans op de Puskás Award, de goal van het jaar.

Neymar, die namens Brazilië met een volley succesvol was tegen Japan…

…en Benfica-speler Nemanja Matic zijn de uitdagers van de flamboyante aanvaller.