Opinie

Janneke Vreugdenhil Döner bij daglicht

None

Eigenlijk heb ik nooit precies begrepen wat het verschil is tussen een broodje döner kebab en een broodje shoarma. Toen eerder dit najaar Kadir Numan, de geestelijk vader van de döner kebab overleed, besloot ik het eens uit te zoeken. Wat bleek: er is nauwelijks verschil. Shoarma komt van het Turkse woord ‘cevirme’, wat draaiend betekent. En döner betekent precies hetzelfde. Vlees dat draaiend aan een spit wordt geroosterd. In letterlijke zin zou ik onderstaand recept dan ook geen shoarma of döner mogen noemen. Het vlees wordt in de pan gebakken. Maar maak het eens en je zult proeven dat ’t drommels dicht in de buurt komt van the real thing: die vieze maar toch oh zo verleidelijke broodjes vlees die we af en toe heimelijk, meestal diep in de nacht en bijna altijd in zekere staat, naar binnen schrokken. Maar dan lekkerder. Deze broodjes kunnen het daglicht verdragen.

Meng alle ingrediënten voor de kruidenmix. Doe het vlees in een kom, voeg de mix toe en masseer de kruiden in het vlees. Dek de kom af en laat in de koelkast 1 tot 4 uur marineren.

Roer een sausje van de yoghurt, mayonaise, knoflook en zout en peper en laat dit ook een uurtje intrekken.

Warm vlak voor je gaat eten de pitabroodjes op in de oven, volgens de instructies op de verpakking. Zet de knoflooksaus en sla klaar op tafel.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekepan of in een wok en roerbak hierin de ui en paprika tot ze gaar zijn. Schep uit de pan in een schaal en houd warm onder een deksel.

Doe nu de helft van het vlees in de pan (voeg zo nodig een nieuw scheutje olie toe) en roerbak in een paar minuten gaar. Schep uit de pan bij de ui en paprika.

Roerbak tot slot de tweede helft van het vlees. Hussel al het vlees met de paprika en ui en serveer meteen. Laat iedereen zelf zijn (opengeknipte) broodjes vullen met het vleesmengsel, sla en knoflooksaus.