Israël gaat niet naar herdenking Mandela: reis is te duur

De Israëlische premier Netanyahu en president Peres afgelopen oktober tijdens een herdenking van de moord op premier Rabin in 1995. Peres en Netanyahu zullen morgen niet aanwezig zijn tijdens de herdenking van Mandela in Zuid-Afrika; de kosten van de reis zijn te hoog. Foto EPA / Gali Tibbon

De Israëlische premier Netanyahu en president Peres zijn morgen niet bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela. Volgens een ambtenaar van zijn ministerie zien de bewindslieden ervan af om logistieke redenen en vanwege de hoge kosten van de onverwachte trip. Dat meldt de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Een voorlopige schatting zou uitwijzen dat de reis, ook vanwege de gecompliceerde veiligheidsmaatregelen, bijna anderhalf miljoen euro zou kosten. Het is onduidelijk of er wel een andere afgevaardigde van het land zal afreizen naar de uitvaart komend weekend. Netanyahu had eerder laten weten dat hij wel van plan was te komen.

Een groot aantal regeringsleiders en staatshoofden komt naar de herdenkingsdienst voor de Zuid-Afrikaanse oud-president, onder wie de Amerikaanse president Obama. Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander en minister Timmermans aanwezig. Het is nog niet bekend wie zondag naar de uitvaart zal gaan namens Nederland.

    • Anouk Eigenraam