Inval woning ex-premier Curaçao wegens verdenking van witwassen

Gerrit Schotte na zijn winst na de verkiezingen van 19 oktober vorig jaar op Curacao.
Gerrit Schotte na zijn winst na de verkiezingen van 19 oktober vorig jaar op Curacao. Foto ANP/Michael Kooren

Justitie op Curaçao is vanmiddag bezig het huis van ex-premier Gerrit Schotte te doorzoeken. Dat meldt zijn advocaat vanmiddag tegenover persbureau Novum. Ook bij het partijgebouw van de MFK in Willemstad is een inval gedaan.

Update 18.48: Aanleiding van de huiszoekingen is een strafrechtelijk onderzoek naar een verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Dit onderzoek is ingesteld nadat vorig jaar twee keer aangifte was gedaan. Daarbij werd informatie verstrekt die betrekking had op zogenoemde Meldingen Ongebruikelijke Transacties (MOT). Eerder vanmiddag was nog onduidelijk waarom de inval is gedaan

Geen arrestaties

Tijdens de huiszoekingen zijn documenten en gegevensdragers in beslag genomen die van belang zijn voor het verdere onderzoek. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De doorzoeking in de kantoorruimte van de Staten van Curaçao vond plaats na overleg met de voorzitter van het parlement en in aanwezigheid van de griffier van de Staten.

In de Papiamentstalige media werd gemeld dat de inval in het huis van de voormalige premier verband houdt met het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie ontkent dat.

Schotte was premier van Curaçao van 2010 tot en met september 2012. Hij trad af nadat twee partijgenoten waren overgelopen naar een andere partij, waardoor hij geen meerderheid meer had. Zijn naam werd eerder genoemd in een corruptieonderzoek.

    • Annemarie Coevert