Heeft de bitcoin echt een toekomst?

Verslaggevers

„Bitcoin is een bubbel.” – Alan Greenspan, voormalig president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

„Pas op met bitcoin.” – De Nederlandsche Bank.

„Banken mogen niet handelen in Bitcoin.” – de Chinese Volksbank.

Het zijn niet de minsten die waarschuwen voor de bitcoin. Waarom doen ze dat?

Nou, bijvoorbeeld omdat de koers enorm fluctueert. Daarom is het beleggingsrisico groot én is het nutteloos als betaalmiddel – zo lang de koers stijgt zal immers niemand het als geld gaan uitgeven, vinden ze. Bovendien valt bitcoin onder geen enkele wet, is er geen centrale autoriteit die het reguleert en is de munt niet gegarandeerd door overheden. Portemonnee gehackt is pech, je kunt nergens aankloppen om je geld terug te krijgen. En ook al blijft je portemonnee veilig, er is niemand die garandeert dat je bitcoins ook echt om kunt ruilen voor euro’s of dollars op elk gewenst moment.

En er is een probleem met de digitale valuta dat minder belangrijk is voor particulieren en investeerders, maar des te belangrijk voor overheden: omdat het zo anoniem is werkt het criminaliteit in de hand, er wordt heel veel geld witgewassen met hulp van de bitcoin.

Wie af en toe nieuwsberichten over de bitcoin leest zal de critici gelijk geven. De uitspraak van de Chinese Volksbank zorgde vorige week direct voor een flinke koersval. In een uur tijd werd de bitcoin bijna 200 euro minder waard. Daarna steeg hij weer even, maar dit weekend zakte hij opnieuw enorm. Sinds donderdag is een bitcoin zo’n 40 procent minder waard geworden.

Of dat alleen aan China ligt is de vraag, het grootste bitcoinwisselkantoor. Mt Gox, kampte dit weekend ook met een storing, waardoor bitcoins kopen en verkopen voor veel mensen moeilijk was. Dit gebeurde al vaker en zorgde steeds voor een koersdaling. En over de afgelopen twee jaar zijn er ruim dertig grote scams op te noemen waarbij meer dan 1.000 bitcoins werden gestolen. In tien gevallen ging het zelfs om meer dan 10.000 bitcoins, blijkt uit een lijst op het forum bitcointalk. Het verhaal over de arme jongen die per ongeluk zijn harde schijf met 5 miljoen dollar aan bitcoins op de vuilnisbelt deed belanden niet meegerekend.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die de toekomst van bitcoin juist rooskleurig zien. De Bank of America bijvoorbeeld. Hun analisten deden onderzoek naar de bitcoin, en concludeerden afgelopen vrijdag: „Wij geloven dat bitcoin een belangrijk online betaalmiddel en een serieuze concurrent voor traditionele geldoverdracht kan worden. Bitcoin heeft naar onze mening duidelijk potentieel voor groei.” Wat volgens hen voor de digitale valuta spreekt is precies waarom veel idealisten bitcoin zo’n mooi systeem vinden: dat de transactiekosten laag zijn, de veiligheid hoog is en bitcoins niet na te maken zijn.

De wispelturige koers is nog wel lastig, vinden ook zij. En de dubieuze reputatie van bitcoinwisselkantoren is een probleem. Ze achten de kans bovendien aanwezig dat overheden op enig moment restricties op gaan leggen, wat het vertrouwen kan schaden. Maar dat doet volgens hen niet af aan de conclusie dat bitcoin uiteindelijk een gewaardeerd betaalmiddel kan zijn. Het moet alleen nog even door de kinderziektes heen.

    • Laura Wismans
    • Stijn Bronzwaer