Hassan blijft met Europese titel hoge verwachtingen waarmaken

Sifan Hassan. Foto AP
Sifan Hassan. Foto AP

Wat opvalt aan Sifan Hassan is, dat ze tot heden alle hoge verwachtingen waarmaakt. Twee weken nadat de tot Nederlands genaturaliseerde Ethiopische haar eerste (verwachte) nationale titel veldlopen won, werd ze gisteren in Belgrado, zoals verwacht, Europees kampioen bij de neosenioren (onder 23 jaar).

Hassan heeft nog maar twee weken haar Nederlands paspoort, maar lijkt op weg een ‘medaillefabriek’ te worden, zo gemakkelijk rijgt ze haar overwinningen aaneen. In Belgrado won ze opnieuw met opvallend gemak, en opnieuw dankzij haar eindsprint. Hassan (20) bleef lang in gezelschap van de Servische Amela Terzic en de Britse Charlotte Purdue, maar nam in de laatste kilometer ruim afstand. Terzic werd tweede en Purdue derde.

Hassan is zes jaar terug uit Ethiopië gevlucht naar Nederland, waar ze min of meer bij toeval haar bovengemiddeld talent voor hardlopen ontdekte. Onder de hoede van Honoré Hoedt, de voormalige bondscoach middellangeafstand, ontwikkelde zich tot internationaal niveau. Ze viel afgelopen zomer op met podiumplaatsen bij Diamond-Leaguewedstrijden. De Atletiekunie had Hassan graag willen uitzenden naar de WK atletiek in Moskou, maar haar naturalisatieproces kon niet worden versneld.

Bij de senioren werd de Française Sophie Duarte Europees kampioen. Opvallend detail: de Portugese Ana Dulce Felix, die twee weken terug in Tilburg met speels gemak door Hassan werd verslagen, won brons,

Bij de mannen stelde Khalid Choukoud teleur. De Nederlanders was met ambities voor het podium naar Belgrado gekomen, maar finishte als negentiende. Kampioen werd de Spanjaard Alemayehu Bezabeh. (NRC).