Handbalsters overtroefd door felle Zuid-Koreanen

De Nederlandse handbalsters kregen gisteren een grote tegenslag te verwerken. Op de tweede dag van het WK in Servië verloor Nederland met 29-26 van Zuid-Korea, een nederlaag waarmee geen rekening was gehouden.

Nederland was barstensvol zelfvertrouwen naar Belgrado afgereisd en bevestigde zijn goede vorm zaterdag in de eerste wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek. Hoewel de tegenstander niet maatgevend is voor een hoog internationaal niveau, spraken de cijfers (44-21) duidelijke taal.

Het goede gevoel van de handbalsters was gebaseerd op de wijze waarop kwalificatie tegen het sterke Rusland was afgedwongen en de serie uitslagen in oefenwedstrijden in aanloop naar het WK. Daarin werd weliswaar verloren van Noorwegen, maar die nederlagen tegen de regerend wereldkampioen werden als bemoedigend ervaren. Dat gold ook voor het gelijkspel tegen Zuid-Korea.

Maar gisteren trof Nederland een ander Zuid-Korea, een ploeg die aan felheid en snelheid had gewonnen. Een overdonderend begin van Zuid-Korea resulteerde in een 17-11 achterstand bij rust. Onder aanvoering van Estavana Polman en Laura van der Heijden krabbelde Nederland in de tweede helft nog wel terug, maar het gat van zes doelpunten werd niet gedicht. Nederland strandde op 29-26.

De nederlaag hoeft geen gevolgen te hebben, want in elke groep plaatsen vier van de zes ploegen zich voor de tweede ronde. Vanavond speelt Nederland tegen Frankrijk. (NRC)