Grote Inktslaaf Literatuurprijs naar Bart Stouten

De eerste Grote Inktslaaf Literatuurprijs, een door Guus Bauer opgerichte prijs voor door de kritiek onopgemerkte literaire boeken, is gisteren op de Beurs voor Kleine Uitgevers toegekend aan Bart Stouten.

Dat valt te lezen op Tzum, een website waar Bauer  voor recenseert.

Stouten won de prijs voor Kersen eten rond middernacht. Met het boek schreef Stouten (1956), een in België bekende radiopresentator en dichter, aan de hand van literatuur en, vooral, klassieke muziek zijn memoires.

Stouten ontving een 3D-wisseltrofee. Een kort verhaal van de schrijver wordt opgenomen in een bundel voor de Europese Unie. In die bundel, die in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wordt uitgebracht,  staan ook verhalen van prominente Nederlandse en buitenlandse schrijvers als Gerbrand Bakker, Graham Swift, Hilary Mantel en Almudena Grandes.

De overige genomineerden waren Owen Donkers met IJsbrood, Peter Drehmanns met De man die brak, Victor Meijer met Snoepreis en Lammert Voos met De terugkeer van het haringorakel.

Bauer begon de Grote Inktslaaf Literatuurprijs omdat hij van mening was dat er in de door de media genegeerde boeken wel degelijk kwaliteit te bespeuren was. De jury van de prijs wenste anoniem te blijven.

Chretien Breukers schreef een verslag van de Beurs voor Kleine Uitgevers.

    • Sebastiaan Kort