God bestaat en Hij houdt van ‘De Kwis’

Erica Terpstra enPaul de Leeuw in ‘De Kwis’.
Erica Terpstra enPaul de Leeuw in ‘De Kwis’.

In de permanente kijkcijferoorlog tussen RTL4 en VARA doet Paul de Leeuw dit seizoen weer goede zaken op de zaterdagavond. Holland's Got Talent (RTL) won dit weekeinde nipt, maar De Kwis (VARA) doet het uitstekend, sinds het geen onderdeel meer is van een show van De Leeuw en op eigen benen staat.

Paul is nog wel gastheer en aangever van de echte sterren, de cabaretduo’s Niels van der Laan & Jeroen Woe en Joep van Deudekom & Rob Urgert. Die hebben een sprankelende vorm ontwikkeld om door middel van vragen over de voorafgaande week in onnavolgbare samenhang de actualiteit op de hak te nemen.

Er is altijd maar één quizkandidaat, een Bekende Nederlander die bij elk fout antwoord iets moet doen dat zijn publieke imago ondermijnt. Zo kreeg onze nationale optimist Erica Terpstra zaterdag de opdracht in verplicht negatieve termen een talentenjachtdeelnemer, die ze eigenlijk „een kanjer” vond, compleet af te breken.

De duo’s zijn muzikaal en verbaal sterk, bijvoorbeeld in het onderdeel ‘De Lopende Band’. Raad maar eens dat met een ton, een baal hooi en twee grasmaaiers op een voor corruptie veroordeelde VVD’er wordt gedoeld.

De Kwis haalde genadeloos hard uit naar Albert Verlinde van RTL Boulevard (RTL4). Na drie keer te hebben gezegd dat ze het er niet over wilden hebben, kwam De-gaan-ze-het-er-potverdomme-dan-toch-over-hebben-vraag, ingeleid met de woorden: „De man van de grootste roddelnicht is burgemeester van Maastricht, gaat vreemd in het openbaar en daar zijn beelden van. Toen wisten wij 1 dat God bestaat en 2 dat hij van De Kwis houdt.”

Entree van een fanfare in glitterjasjes die de tune van Boulevard tettert, terwijl het publiek ovale bordjes omhoog houdt met aan de ene kant Verlinde en de andere kant burgemeester Onno Hoes: „Wie is Hoesje, wie is toch dat snoesje, Hoesje is de geile burgemeester van Maastricht!”

De haat moet diep zitten bij de slachtoffers van de roddelpers. Verlinde had deze week adequaat gereageerd door in zijn eigen programma niet te duiken, maar manmoedig de foto’s te laten zien en een verklaring voor te lezen. Volgens de regels van de boulevardjournalistiek werd daarin deemoedig toegegeven dat zijn relatie onder druk staat en dat ze er samen hard aan gaan werken.

Maar de hoon kon niet uitblijven: „Iets met kaatsen en de bal verwachten”, zongen de duo’s. Erica Terpstra klapte en lachte mee, maar ging steeds sipper kijken, want het ging allengs over haar, Hooijmaijers’ en Hoes’ partij, de VVD, „die kanjerpartij!”

Toen Verlinde een koekje van eigen deeg kreeg, wilde ik er eerst geen aandacht aan besteden, want wat is het belang? Ook moet je geen kwaad met kwaad vergelden. Maar Verlinde en Hoes moeten niet alleen aan hun relatie gaan werken, ze moeten ook nadenken over het politieke afbreukrisico van een boulevardjournalist en zijn partner. En dat is wel degelijk relevant, voor alle betrokken partijen.

De Kwis had al die lagen slim verwerkt in een satirische hyperbool.

    • Hans Beerekamp