Feyenoord-Uit, dat is een héél andere ploeg

Feyenoord speelde op bezoek bij Heerenveen dominant en won Een goed resultaat voor de ploeg die thuis meer punten pakt dan in uitduels

None

Redacteur Voetbal

De achterhoede van Feyenoord speelde tegen SC Heerenveen dicht tegen de middenlijn. Middenvelder Jordy Clasie domineerde als een veldheer. Aan spits Graziano Pellè kon als vanouds de bal worden toevertrouwd. Naast hem dartelde linksbuiten Jean-Paul Boëtius over het veld. En ja, achter hen deed zelfs Lex Immers vrijwel alles goed.

Het is niet ongewoon dat de spelers van Feyenoord elkaar goed weten te vinden. Het elftal speelt nu al anderhalf jaar in een bijna ongewijzigde samenstelling, en op een goede dag doet het voor weinig eredivisieploegen onder.

Toch was het opvallend dat Feyenoord gisteren, voornamelijk in de eerste helft, zo kon domineren. De ploeg van trainer Ronald Koeman speelde immers niet thuis, in de geliefde Kuip, waar de fans hun elftal als vanzelf naar voren schreeuwen. Het machtsvertoon van gisteren was te aanschouwen in Heerenveen, waar de thuisclub met 2-1 werd verslagen.

Uit of thuis: groot verschil

Feyenoord uit of thuis, het zijn twee verschillende ploegen. Tot gisteren had de club buiten Rotterdam-Zuid slechts acht punten verzameld uit zeven wedstrijden, tegen zestien punten uit acht duels in de Kuip. Dat was ook Koeman opgevallen. Feyenoord kan pas meedoen om de titel, zei de trainer in de aanloop naar de wedstrijd van dit weekend, als dat verschil kleiner wordt.

Hoe komt het dat een ploeg in uitwedstrijden minder goed presteert? Het zijn toch dezelfde spelers, het veld is even groot en de bal even rond. Natuurlijk verschilt de ambiance, die in uitwedstrijden vijandiger is. Maar van een speler die vele tonnen per jaar verdient om zijn beroep uit te oefenen, mag worden verwacht dat hij zich niet van zijn stuk laat brengen door een fluitconcert van de fans van de tegenpartij.

Koeman zegt ongetwijfeld voor elke uitwedstrijd tegen zijn spelers dat ze net zo dominant moeten spelen als in de Kuip, en zich niet moeten laten afleiden. Toch wist het bescheiden SC Cambuur vorige maand zijn tegenstander uit Rotterdam een helft lang te overvleugelen. Die wedstrijd won Feyenoord uiteindelijk nog wel (2-0), maar twee weken later in Waalwijk was de Luxemburgse spits Aurélien Joachim zowaar de matchwinner voor het bescheiden RKC.

Gisteren begon Feyenoord eindelijk eens aan de wedstrijd zoals Koeman het voor ogen heeft. Hij omschreef dat na afloop van het duel in onvervalst voetbaljargon: „hoog druk zetten”. Dat betekent dat je ver van het eigen doel af verdedigt en de tegenpartij opjaagt, tot de keeper aan toe.

Dat leidde in Heerenveen binnen zestien minuten tot een 2-0 voorsprong, door een mooi stiftje van Boëtius en een knal van Immers. Verdediger Sven van Beek maakte vlak voor rust een eigen doelpunt, maar verder kwam Heerenveen niet. De beste kansen waren voor Alfred Finnbogason, maar de IJslandse topschutter van de eredivisie kwam niet tot scoren. Hij stuitte één keer op Feyenoord-doelman Erwin Mulder en schoot in blessuretijd nog voorlangs.

Na een dramatische seizoensstart – met drie nederlagen op rij – is Feyenoord op bijna de helft van de competitie er toch in geslaagd zich op te werken naar de kopgroep in de eredivisie. Het verloop van dit eredivisieseizoen was lange tijd wispelturig, getuige de zes verschillende koplopers in de eerste dertien speelronden. Het heeft even geduurd, maar de eredivisie lijkt inmiddels structuur te krijgen. Zo hebben alle ploegen in de topvier – behalve Feyenoord ook Vitesse, Ajax en FC Twente – nu minstens twee wedstrijden op rij gewonnen. Dit is het kwartet dat waarschijnlijk zal strijden om het kampioenschap.

Ten opzichte van de drie voornaamste concurrenten lijkt Feyenoord het af te leggen in offensieve kwaliteit op het middenveld. De ploeg van Koeman mist bijvoorbeeld de brille van Twente-speler Dusan Tadic, de drang naar voren van Ajacied Davy Klaassen en de steekpassjes van Davy Pröpper van Vitesse.

Op elkaar ingespeeld

Toch kan Feyenoord blijven meestrijden om de titel, en dat dankt de ploeg aan zijn degelijkheid. Het elftal zit logisch in elkaar, de spelers zijn op elkaar ingespeeld en trainer Koeman wordt niet snel zenuwachtig na een tegenslag. En, ook niet onbelangrijk, de supporters herkennen zich in het huidige elftal. Bijvoorbeeld in de werklust en onverzettelijkheid van Clasie op het middenveld en in de technische hoogstandjes van Boëtius in de aanval.

Als het team van Koeman zijn degelijkheid in het vervolg van de competitie ook buiten de Kuip kan laten zien, zou het niet verbazen als Feyenoord zijn plaats in de topvier van de eredivisie dit seizoen niet meer hoeft af te staan.

    • Derk Walters