Fans en spelers zijn één in hun teleurstelling

Grote zorgen bij supporters van PSV na blamage tegen Vitesse

De PSV-spelers Florian Jozefzoon (links),Abel Tamata (midden) enMemphis Depay (rechts) zochten na de zware thuisnederlaag tegen Vitesse de eigen aanhang op en kregen steun.
De PSV-spelers Florian Jozefzoon (links),Abel Tamata (midden) enMemphis Depay (rechts) zochten na de zware thuisnederlaag tegen Vitesse de eigen aanhang op en kregen steun. Foto ProShots

Bij PSV was de teleurstelling vorig seizoen groot na de mislukte titelstrijd, uitgerekend in het jubileumjaar. Maar nu de honderdjarige club in het rechterrijtje van de ranglijst figureert roept dat bijna medelijden op. Harrie Timmermans (42), voorzitter van de supportersvereniging, vreest daarom het moment dat fans van Ajax of Feyenoord hem bemoedigend toe gaan spreken. „Als ze medelijden met je krijgen is het echt mis. Dat is de ultieme vernedering. Dieper dan dat kunnen ze een supporter niet op zijn ziel trappen”, stelt Timmermans een dag na de ontluisterende 6-2 nederlaag in Eindhoven tegen koploper Vitesse. PSV is nu zeven eredivisiewedstrijden op rij zonder overwinning, de slechtste reeks sinds 1971.

Timmermans heeft zijn club nog nooit zo diep zien zinken. „Ik heb vanaf 1982 een seizoenskaart bij PSV, maar dit is de zwartste periode. Dit is het absolute dieptepunt. Natuurlijk heeft PSV in het verleden moeilijke tijden gekend, maar dan was er wel perspectief. Dat ontbreekt nu volledig. Vooraf was er nog de hoop dat de ommekeer tegen Vitesse zou komen. Ik ben trots op de fans die er alles aan hebben gedaan om de ploeg te steunen. De harde realiteit leert ons dat het niet geholpen heeft.”

Wat nu? Timmermans, in het dagelijks leven gemeentesecretaris van Eersel, stelt zich die vraag ook. Supporters met capuchons over het hoofd die schreeuwend het trainingsveld opstappen of de hoofdingang bestormen, daar heeft Timmermans niets mee. Oud-speler Willy van der Kuijlen zal geen Cruijffiaanse revolutie ontketenen. Na PSV-Vitesse loopt het clubicoon vriendelijk groetend het stadion uit. Om zijn mening wordt niet gevraagd. „In Brabant gaat het er anders aan toe dan in Amsterdam of Rotterdam”, weet Timmermans. „Het is zaak dat we met elkaar in gesprek blijven. Tot dusver gaat dat goed. Maar je weet nooit wanneer de bom barst. Dat valt niet te voorspellen.”

Het broeit in alle geledingen bij PSV. Maar in tegenstelling tot de voorbije seizoenen is de band tussen de spelersgroep en de aanhang goed. De enige speler die bij een deel van het publiek uit de gratie is gevallen is voormalig aanvoerder Ola Toivonen. „Tussen spelers en fans is er geen wrevel. Ik stond er vorige week ook bij toen de bus na de nederlaag bij Feyenoord terugkwam. Er waren twintig supporters die verhaal wilden halen. Van enige agressiviteit was geen sprake. En ook na de nederlaag tegen Vitesse gingen PSV’ers met de fans in gesprek. We zijn één in onze teleurstelling. Niemand roept om het vertrek van trainer Phillip Cocu.”

De kritiek bij de achterban richt zich steeds meer op de clubleiding. Tijdens het duel tussen PSV en Vitesse ontrolt de harde kern een spandoek met de tekst: ‘This is your wake up call.’ Het gezicht van algemeen directeur Tiny Sanders staat ernaast getekend. Op een grote wekker geven de cijfers van de klok vijf voor twaalf aan. Vooralsnog blijven hardere bewoordingen uit. „Maar die geluiden moeten wel serieus worden genomen”, zegt Timmermans. „De problemen bij de club zitten mijns inziens ook dieper en op hogere niveaus dan bij de trainers en spelers op het veld.”

Timmermans geeft toe dat ook hij aan het begin van het seizoen even meeging in de euforie. Het nieuwe, jonge PSV stal direct met aantrekkelijk en frivool voetbal de harten van het publiek. „Het verwachtingspatroon was niet hoog, daarom was het extra mooi om te zien. Het gaf ook aan hoe groot de behoefte aan succes is. Dat zit diep. Het leek erop dat de goede weg was ingeslagen. En velen geloofden daar ook in. Maar het is anders gelopen. Nu we recht op het ravijn af dreigen te gaan moet er worden bijgestuurd. Als club met de tweede begroting van Nederland kan en mag je geen genoegen nemen met de huidige resultaten.”

De voorzitter van de supportersvereniging heeft zich eerder verbaasd over de zelfgenoegzaamheid van president-commissaris Peter Swinkels. „Ik heb hem niet zo lang geleden tevreden horen vaststellen hoe goed het met de club ging. We schreven zwarte cijfers en de transferbalans was uitermate positief”, zegt Timmermans. De oud-wethouder van Oirschot wikt en weegt zijn woorden. „Mij bekroop het gevoel dat ik naar het sprookje van ‘De nieuwe kleren van de keizer’ aan het kijken was. Een positieve balans maakt je nog geen kampioen. De focus is te veel gericht op stakeholders value. We moeten terug naar een Rijnlands model bij PSV.”

Volgens Timmermans is het „accepteren of investeren”. „Ik zeg niet dat het hele beleid overboord moet, maar als je niets doet richt je mogelijk grote schade aan. Dan keren sponsors en fans de club misschien de rug toe. Hardop vertrouwen in elkaar uitspreken heeft geen zin. Als je dat doet, is het vertrouwen feitelijk al verdwenen. Het lijkt erop alsof iedereen elkaar in de greep heeft. Sanders heeft gezegd dat hij [technisch manager] Marcel Brands niet zal ontslaan en Brands zal op zijn beurt Cocu niet wegsturen. Iedereen lijkt zijn eigen hachje te willen redden. Maar het gaat om PSV. De club is groter dan wie ook.”

    • Koen Greven