Er valt nog wat te gniffelen ook

None

Zien Docu

Holland Doc: Congo Business Case

Nederland 2, 23.00-00.25

De openingscènes maken al direct duidelijk: de zaak is mislukt, het bedrijfje in de bush van Congo zal geen winst maken, de Nederlandse initiator komt niet meer terug. De keuze van filmmaker Hans Bouma dit direct weg te geven, werkt goed: het maakt dat je als kijker daarna voortdurend de vraag stelt: had ik iets anders gedaan dan Daniel Knoop, de man die we maandenlang volgen terwijl hij probeert als tussenhandelaar een afgelegen boerengemeenschap te laten aansluiten op de markt in de hoofdstad. Waren er andere keuzes mogelijk geweest? Welke dan?

Als Bouma de kijker met Knoop had laten hopen, was Knoop een held geworden: een man die een goedbetaalde baan bij een ontwikkelingsorganisatie opzegde, omdat hij niet langer wilde „cateren voor de donoren”, maar werkelijk groei wilde genereren, voor de lokale economie, de boeren en zijn eigen bedrijf.

Het mocht niet zo zijn.

En omdat dit vanaf minuut één duidelijk is, komt de weerbarstige werkelijkheid van de ontwikkelingseconomie extra hard door. Nieuwsreportages halen het daar niet bij. Ondertussen valt er nog te lachen ook, of in ieder geval te gniffelen; het maakt de film nog geslaagder.

    • Pieter van Os