Een superheld met beperkt bereik en krachten als u en ik

None

Bij de cabaretfestivals dienen zich elk jaar nieuwe beloftes aan. Gaan ze het redden, is dan de vraag. Van de winnaars in Leiden, Amsterdam en Rotterdam dit jaar toont de winnaar van Cameretten, Patrick Laureij, de meeste potentie. De winnende duo’s in Leiden (De Partizanen) en Amsterdam (Yentl & De Boer) waren snedig en inventief, maar Laureij had iets wat zwaarder weegt: een eigen stem.

Het eerste wat hij over zichzelf vertelde was dat hij een ex-kickbokser is, die voor de rechter moest komen voor mishandeling. Dan staat er wel iemand. Daarna volgen er anekdotes over familie en vrienden die leven in en sfeer van alledaagse agressie. Laureij: „Een maat zei laatst tegen me: ‘Hé Pat, als er wat is, dan pakken we ze hoor. Eén voor één!’ Waarna ik zei: ‘Hoezo gaat er wat gebeuren? Het is de verjaardag van je zusje!’”

Behalve om zijn gortdroge voordracht, Rotterdams accent en soepele timing, hoorde je de zaal lachen uit opluchting – deze gast is gevaarlijk, maar hij staat aan onze kant. Laureij speelt daar knap en slim op in. Uit de romantiek van de rauwe knaap die de culturele wereld binnentreedt, moet een spannende solo te kneden zijn.

Maar dat kan even duren, tonen de carrières van collega’s met potentie. Laureij (1982) zit sinds 2009 bij de Comedytrain. Korter dan Martijn Koning (1978), die nu pas zijn eerste solo heeft, De maand van Martijn. Langer rijpen is ook echt overbodig, want Koning is onbedaarlijk geestig. Misschien is zijn makke dat hij vooral behendig reageert op het nieuws. Als hij over zijn jeugd begint, is zijn satire minder bijtend. Maar hij is het zeldzame type cabaretier dat je overlaadt met grappen die je na afloop moeiteloos én weer lachend herhaalt, zoals bij zijn ergernis over de gebrekkige hulp van de NS bij problemen en vertraging: „Dan wordt er omgeroepen: ‘Namens de NS wensen we u een go fuck yourself. De NS zet middelvingers in.”

Van andere snit is Thijs van Domburg (1981): sinds 2004 bij de Comedytrain, in 2009 in de finale van Cameretten en nu bezig aan zijn tweede solo, nadat zijn eerste een nominatie voor de debuutprijs Neerlands Hoop opleverde. In De wraak van de Koolmees is hij een superheld met de actieradius van één buurt en de superkracht van u en ik: „Batman springt gebouwen op. Als ik op een gebouw wil komen, moet ik gewoon beneden aanbellen.”

Van Domburg is origineel en een onderhoudende verteller met veel zelfspot. De ongemakkelijke dialogen met zijn eigenwijze computer thuis laten zien dat hij buiten gebaande paden durft te treden. Dat is een talent waar hij verder mee kan.

Ron Rijghard is redacteur cabaret