Een potje culinair slapen

None

Een oven is een huis met een voordeur. De deur moet zoveel mogelijk dicht blijven. Of het dak. De aardewerken barbecue, in de culinaire mode, die beter buitenoven genoemd had kunnen worden, het Big Green Egg, heeft geen deur maar een hoed op. Een bol dak. Dicht houden, dan doet-ie het wonderbaar goed.

Er is een andere op de Nederlandse markt, de Grill Dome, gebakken in India, niet naar voorbeeld van het Groene Ei, zegt de importeur nadrukkelijk. Net als Het Big Green Egg naar voorbeeld van een Japanse kamado, zoals dit soort stenen ovens in Japan genoemd worden. Er zijn enthousiaste Groene Eikokers, chefs en publicisten, en er zijn Grill Domers die op eigekken neerkijken.

Het mooie bij beide eivormige ovens zit hem in de scharnierende hoed die de oven afsluit. Het tocht niet binnen. Bakken en braden kan onder de meest barre weersomstandigheden. Overwinteren op Nova Zembla. Want dat wou je, held zijn in de winter. En lui als een varken. Een potje culinair liggen doen terwijl je slaapt. Ervaring. Grote eend uit een stuntsuper. Barbarie eend, 2,5 kilo, 15 euro. Houtskoolvuurtje. Paar dode takken op de kolen. Bevroren eend, alleen bestrooid met wat zout, in een schaal in de oven. Luchttoevoer minimaal.

Veertien uur later, volgende ochtend, perfecte gebraden eend in eigen vet en met subtiele rooksmaak van de dode takken. Vuur brandde zo zuinig dat er kolen genoeg overbleven voor nog zo’n braderij. Gewoon je best niet doen en het wordt beter dan je wist dat je kon.

Terug naar de beschaving binnenshuis. De oven met de deur. Meestal maken ze hete lucht die rondblaast. Permanente tocht. Het kan samen gaan met gloeien. Stralingswarmte van een grill. Maar ook nog eens stomen in een heteluchtoven gaat meestal niet. Broodbakkers zetten soms een kom water in de oven naast het brood. Voor wat stoom.

Stoomovens, populair bij fijnculinairen, kunnen niet bakken. Zo blijft het tobben. Tot je genoeg bijeen gespaard hebt voor het nieuwste model van KitchenAid. Een oven die Twelix heet. Hij kan bakken en stomen tegelijk en het toedienen van stoom kan geregeld worden, veel, weinig, de hele tijd door, of af en toe. En natuurlijk net voor bedtijd te programmeren om morgenochtend met een stoomgebraden konijn te ontbijten. Maar een bezwaar. Weinig mensen zullen mijn hekel delen aan inbouwapparatuur. De oven moet worden ingebouwd. Verplaatsen is daarna onmogelijk, je kan hem niet meenemen naar een feest. Mijn stenen ei staat los op wielen.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keuken- benodigdheden.

    • Wouter Klootwijk