Blauwogige journaliste van ZDF heeft lesje staatsinrichting nodig

Een live-gesprek tussen Marietta Slomka, presentator van het ZDF-Heute journaal, en de baas van de SPD, Sigmar Gabriel, levert nu al meer dan een week brandstof voor woedende discussies in de Duitse media over de onafhankelijkheid van de publieke omroep.

Het begon ermee dat Slomka, met haar ‘blauwe Husky-ogen’ (volgens weekblad Focus), Gabriel had voorgelegd dat zijn partij volgens sommige staatsrechtgeleerden ongrondwettelijk bezig is. Wat is er aan de hand? Deze week mogen de 475.000 leden van de SPD zich in een schriftelijke stemming uitspreken over het regeerakkoord met de christen-democraten van CDU en CSU. Volgens critici strookt dat niet met het principe van een representatieve democratie, waarbij immers gekozen volksvertegenwoordigers onderhandelen over een regering en niet partijleden het laatste woord hebben.

Gabriel was kortaf tegen Slomka. Hij beoordeelde haar vragen als Quatsch, nonsens. Want wat kan er nou democratischer zijn dan leden vragen om hun mening. Slomka had het er niet bij laten zitten en was drie keer terug gekomen met nieuwe vragen.

Slomka werd in de mediastorm die opstak beticht van brutaliteit. En van dommigheid. Allerlei, ook linkse, mannen vonden dat ze een lesje staatsinrichting nodig had. Jakob Augstein schreef in zijn column in der Spiegel dat niet elke „onkundig-brutale vraag automatisch kritische journalistiek” is.

De kwestie werd op een hoger niveau getild door het optreden van Horst Seehofer (CSU), de aartsconservatieve premier van Beieren en medeondertekenaar van het voorlopige regeerakkoord. Seehofer nam Gabriel in bescherming. Hij noemde Slomka’s vragen „absurd” en schreef dat in een sms aan de ZDF. Dat nu was pikant want Seehofer zit ook in de raad van bestuur van deze omroep.

Uiteindelijk liep het goed af voor Slomka. Ze is door haar hoofdredacteur in bescherming genomen. De geïnterviewde Gabriel vindt dat Slomka gewoon haar werk deed.

    • Frank Vermeulen