DNB: trage groei in 2014 en 2015, werkloosheid daalt nauwelijks

De economie groeit volgend jaar weer, maar heel traag. Eind 2015 is de economie volgens ramingen van De Nederlandsche Bank nog 2 procent kleiner dan voor de crisis in 2008.

Na krimp in 2013 bedraagt de groei in 2014 0,5 procent, in 2015 0,9 procent. De werkloosheid is midden 2014 het hoogst (7,4 procent van de beroepsbevolking), maar daalt erna nauwelijks. Het overheidstekort komt volgens DNB in 2014 uit op 3,4 procent, iets hoger dan de 3,3 procent waar de Europese Commissie vorige maand van uitging toen zij de Nederlandse begroting goedkeurde.

Is herstel wel het beste woord?

In NRC Handelsblad schrijft redacteur Hanneke Chin-A-Fo vanmiddag dat het herstel zo langzaam gaat “dat je je kunt afvragen of herstel wel het beste woord is voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie in de komende twee jaar.”

“Herstel veronderstelt dat het niveau van vóór de crisis weer bereikt zal worden. Maar als alles loopt zoals De Nederlandsche Bank nu voorspelt, is de omvang van de economie eind 2015 nog steeds 2 procent kleiner dan voor de crisis, in 2008. “De Nederlandse economie kruipt langzaam uit het dal”, schrijft DNB in de vandaag gepresenteerde halfjaarlijkse vooruitblik voor de komende twee jaar. Hoe lang we daar over zullen doen is nog onduidelijk, en de vraag wanneer we weer eens een berg gaan bedwingen wordt voorlopig niet gesteld. De komende tijd zijn banken, huishoudens, pensioenfondsen en de overheid daarvoor nog te druk met het verbeteren van hun balansen.”

Pas in 2015 zal het besteedbaar inkomen volgens DNB weer stijgen, waarmee er een einde komt aan zeven jaar krimp. De werkloosheid piekt naar verwachting halverwege volgend jaar op 7,4 procent (internationale definitie), maar zal in de anderhalf jaar daarna nauwelijks krimpen.

Einde aan daling huizenprijzen, investeringen bedrijven nemen toe

Aan de daling van huizenprijzen lijkt wel een einde te komen, zegt DNB. Ook stijgt het aantal verkochte huizen. Ander gunstig nieuws is dat de investeringen van bedrijven, die dit jaar met 8 procent gedaald zijn, vanaf komend jaar weer toenemen. Chin-A-Fo:

“Maar ook deze verbetering is zeer relatief: in 2015 liggen de bedrijfsinvesteringen nog altijd 17 procent onder het niveau van 2008.”