Dj Timmermans

Wie heeft er geen klein zwak voor Frans Timmermans? Voor de nazaat van een mijnwerker die zo’n degelijke minister van Buitenlandse Zaken werd? Maar nooit te chic om verrukt te blijven over zijn droombaan? En dat in zeven talen? Die zich met gretig enthousiasme tussen de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev schaart – Russisch sprekend, uiteraard? (Oh, die heerlijke sensatie erbij te zijn!)

Frans Timmermans. Via zijn roemruchte Facebook-pagina deelt hij de diverse aspecten van zijn opwindende leven, en houdt hij je ook nog op de hoogte van zijn voortreffelijke muzieksmaak. Vond Stromae dus al goed vóórdat Vrij Nederland op de cover hip ging doen met deze Belgisch-Rwandese ‘nieuwe Brel’. Omdat Stromae ‘menselijkheid’ laat horen – dat Timmermans het modieuze ‘humanisme’ vermijdt, pleit ook al voor hem. Middenin de diplomatieke rel rond de aanhouding en detentie van de Russische diplomaat Borodin zette hij ijskoud Non, je ne regrette rien van Edith Piaf op zijn pagina. Maar volgens de minister was dat gewoon vanwege de vijftigste sterfdag van de wereldberoemde Franse zangeres.

Zoiets is moeilijk te geloven – en al helemaal niet meer na een weekend waarin zijn bezoek aan Israël en Palestina enigszins mislukte. Gedoe met een door Nederland betaalde containerscanner; afgezegd bezoek aan Hebron toen Timmermans er geen Israëlisch leger bij wilde hebben. Een ambitieus programma ontaardde zo in politiek gesteggel met zowel Israël als de Palestijnen, zoals NRC-correspondent Leonie van Nierop het bondig samenvatte op Twitter (lees daar vooral haar liveverslag van dat ontsporen terug).

Ik was intussen wel benieuwd naar de muzikale nuances die onze diplomatieke dj deze keer zou aanbrengen. En jawel, al zaterdag bleek de minister een bijpassende luistertip op Facebook te hebben gezet: The Ghost of Tom Joad van Bruce Springsteen.

The Ghost of Tom Joad.

Not Bruce’s best known, but in my view one of his more personal statements”, schrijft de minister droogjes. „Deserves your attention.„ Let even op het plotselinge Engels? Je kunt zijn pokerface bijna zíén.

Got a one-way ticket to the promised land

You got a hole in your belly and gun in your hand”, zingt Springsteen. Dat hele album met die titel gaat over uitgestotenen en sociale repressie. Het nummer zelf verwijst naar en citeert uit John Steinbecks beroemde roman The Grapes of Wrath. Tom Joad is één van de hoofdpersonen.

Wherever somebody’s strugglin’ to be free”, zingt Springsteen Tom Joad na, „look in their eyes Mom you’ll see me.”

Frans Timmermans, die als Kamerlid de Palestijnen bij de VN hun status van waarnemend niet-lid nog gunde, maar als minister inbond en niet meestemde. Namens Nederland, dat het bouwen van nederzettingen in de bezette gebieden afwijst, zolang het tenminste niet ten nadele is van Israël en de eigen handelsdelegatie. Een opvallend kritische voorzitter Frits Korthals Altes van de Adviesraad Internationale Vraagstukken noemde dat zaterdag in NRC Handelsblad het tegenovergestelde van „practice what you preach”.

Practice what you preach: je kunt wel stoer doen in je platenhoekje, maar dat geldt dus óók voor een diplomatieke dj.

Margriet Oostveen (m.oostveen@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Arjen van Veelen (a.v.veelen@nrc.nl).

    • Margriet Oostveen