Degelijk Feyenoord – nu zelfs buiten de Kuip

Feyenoord schudt schroom in uitwedstrijden van zich af en is in Heerenveen dominant tegen de thuisploeg

De achterhoede van Feyenoord speelde dicht tegen de middellijn. Middenvelder Jordy Clasie heerste als een veldheer. Aan spits Graziano Pellè kon als vanouds de bal worden toevertrouwd. Naast hem dartelde linksbuiten Jean-Paul Boëtius over het veld. En ja, achter hen deed zelfs Lex Immers vrijwel alles goed.

Het is niet ongewoon dat de spelers van Feyenoord elkaar goed weten te vinden. Het elftal speelt nu al anderhalf jaar bijna ongewijzigd samen, en op een goede dag doet het voor weinig eredivisieploegen onder.

Toch was het opvallend dat Feyenoord gisteren, voornamelijk in de eerste helft, zo kon domineren. De ploeg speelde immers niet thuis, in de geliefde Kuip, waar de fans hun elftal als vanzelf naar voren schreeuwen. Het machtsvertoon van gisteren was te aanschouwen in Heerenveen, waar de thuisclub met 2-1 werd verslagen.

Feyenoord uit of thuis, het zijn twee verschillende ploegen. Tot gisteren had de club buiten Rotterdam-Zuid slechts acht punten verzameld uit zeven wedstrijden, tegen zestien punten uit acht duels in de Kuip. Dat was ook trainer Ronald Koeman opgevallen. Feyenoord kan pas meedoen om de titel, zei hij in aanloop naar dit weekend, als dat verschil kleiner wordt.

Hoe komt het dat een ploeg in uitwedstrijden minder goed presteert? Het zijn toch dezelfde spelers, het veld is even groot en de bal even rond. Natuurlijk verschilt de ambiance, die in uitwedstrijden vijandiger is. Maar van wie vele tonnen per jaar verdient om zijn beroep uit te oefenen, mag worden verwacht dat hij zich niet van zijn stuk laat brengen door een fluitconcert van de fans van de tegenpartij.

Koeman zegt ongetwijfeld voor elke uitwedstrijd tegen zijn spelers dat ze net zo dominant moeten spelen als in de Kuip, en zich niet moeten laten afleiden. Toch wist het bescheiden SC Cambuur vorige maand zijn tegenstander uit Rotterdam een helft lang te overvleugelen. Die wedstrijd won Feyenoord uiteindelijk nog (2-0), maar twee weken later was de Luxemburgse spits Aurélien Joachim zowaar de matchwinner voor RKC.

Gisteren begon Feyenoord eindelijk eens aan de wedstrijd zoals Koeman het voor ogen heeft. Hij omschreef dat na afloop van het duel met onvervalst voetbaljargon: „hoog druk zetten”. Dat betekent dat je ver van het eigen doel af verdedigt en de tegenpartij opjaagt, tot de keeper aan toe.

Dat leidde in Heerenveen binnen zestien minuten tot een 2-0 voorsprong, door een mooi stiftje van Boëtius en een knal van Immers. Verdediger Sven van Beek maakte vlak voor rust een eigen goal, maar verder kwam sc Heerenveen niet. De beste kansen waren voor Alfred Finnbogason, maar de IJslandse topschutter van de eredivisie stuitte één keer op Feyenoord-keeper Erwin Mulder en schoot in blessuretijd nog voorlangs.

Na een dramatische seizoensstart – drie nederlagen op rij – heeft Feyenoord zich bijna op de helft van de competitie toch weten op te werken naar de kopgroep in de eredivisie. De competitie was lange tijd wispelturig, getuige de zes verschillende koplopers na dertien speelronden. Het heeft even geduurd, maar de eredivisie lijkt structuur te krijgen: zo hebben alle ploegen in de topvier, die behalve uit Feyenoord bestaat uit Vitesse, Ajax en FC Twente, nu twee wedstrijden op rij gewonnen. Dit is het kwartet dat zal strijden om het kampioenschap.

Ten opzichte van de drie voornaamste concurrenten lijkt Feyenoord het af te leggen in technische begaafdheid. De ploeg mist de brille van Twente-speler Felipe Gutiérrez, de drang naar voren van Ajacied Davy Klaassen en de steekpassjes van Davy Pröpper van Vitesse.

Toch kan Feyenoord blijven meestrijden, en dat dankt de ploeg aan zijn degelijkheid. Het elftal zit logisch in elkaar, de spelers zijn op elkaar ingespeeld en trainer Koeman wordt niet zenuwachtig na een tegenslag. En, ook niet onbelangrijk, de fans herkennen zich in het elftal. Bijvoorbeeld in de werklust en onverzettelijkheid van Clasie op het middenveld en de technische hoogstandjes van Boëtius voorin. Als die degelijkheid in het vervolg van de competitie ook buiten de Kuip kan worden tentoongespreid, zou het niet verbazen als Feyenoord zijn plaatsje in de topvier dit seizoen niet meer afstaat.

    • Derk Walters