Broodje shoarma zonder gedraai

None

Shoarma komt van het Turkse woord ‘cevirme’, wat draaiend betekent. In letterlijke zin zou ik onderstaand recept dan ook geen shoarma mogen noemen. Het vlees wordt immers in de pan gebakken; er komt geen gedraai aan te pas. Maar maak het eens en je zult proeven dat ’t drommels dicht in de buurt komt van the real thing: die vieze maar toch oh zo verleidelijke broodjes vlees die we af en toe heimelijk, meestal diep in de nacht en bijna altijd in zekere staat, naar binnen schrokken. Maar dan lekkerder. Met (als je wilt) beter vlees. Deze shoarma kan het daglicht verdragen.

Meng alle ingrediënten voor de kruidenmix en masseer dit in het vlees. Laat afgedekt, in de koelkast, 1 tot 4 uur marineren. Roer een sausje van de yoghurt, mayonaise, knoflook en zout en peper en laat dit ook een uurtje intrekken. Warm de pitabroodjes op in de oven. Zet de knoflooksaus en sla klaar op tafel. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan of wok en roerbak de ui en paprika tot ze gaar zijn. Schep uit de pan en houd warm. Doe nu de helft van het vlees in de pan (voeg zo nodig nieuwe olie toe) en roerbak in een paar minuten gaar. Schep uit de pan bij de ui en paprika. Roerbak de tweede helft van het vlees. Hussel al het vlees met de paprika en ui en serveer meteen. Laat iedereen zelf zijn (opengeknipte) broodjes vullen met het vleesmengsel, sla en knoflooksaus.

    • Janneke Vreugdenhil