‘Bestraffend’ kijken op een ‘Joodse manier’? Smeets bedoelde het niet zo

Sportjournalist Mart Smeets verweet een schilder „een Joodse manier van kijken”.

None
Foto ANP

Mart Smeets heeft een rel veroorzaakt. In het door Hanneke Groenteman gepresenteerde tv-programma Sterren op het doek , waarin BN’ers worden geportretteerd, verwees Smeets naar de Joodse achtergrond van schilder Joop Rubens. „Dit is een bestraffende Amstelveens- Joodse manier om naar iemand te kijken”, zei hij over diens portret (met onderkin).

Wat bedoelde u daarmee?

„Met dat ‘bestraffend’ doelde ik op zijn ostentatieve manier van doen. Hij probeerde in mijn hoofd te klimmen. Dat vond ik confronterend. Ik deed die uitspraak tijdens de opnamen in september. In juni vertelde ik Rubens dat ik vaak voor ‘kankerjood’ word uitgescholden, terwijl ik niet Joods ben. Toen zei hij: ‘Ik ben een Joodse kunstenaar uit Amstelveen.’ Mijn gewraakte tekst moet je in die context zien. Als hij zich geschoffeerd voelt, dan spijt mij dat, al vind ik het jammer dat hij er nu pas mee komt.”

In De Telegraaf zegt Rubens: ik word platgebeld door mensen die de uitspraak ‘beneden ieder peil’ vinden.

Every story has two sides. Ik had geen kwade bedoelingen. Ik refereerde aan hoe hij zich afficheerde.”

Groenteman vergelijkt uw opmerking met die van Gordon over de ‘afhaalchinees’. Ze vindt ’m ongelukkig.

„Net als bij Gordons opmerking duikt de pers hier op. Verder zie ik geen overeenkomsten. Wat ik van deze kwestie heb geleerd? Dat ik niet meer aan gemonteerde programma’s moet meedoen. Ik maak te veel opmerkingen die op het randje zitten.”

    • Danielle Pinedo