Bellen met Mario: te weinig penalty’s en veel respect voor Mandela

Een haperende scheidsrechter, te weinig strafschoppen en een arbitraire fout waardoor de wedstrijd PSV – Vitesse wellicht anders had kunnen aflopen. Ook na dit eredivisieweekend is er weer genoeg te bespreken, zoals altijd met het ongezouten commentaar van oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

Santiago Arias (R) van PSV in duel met Marko Vejinovic (L) van Vitesse.
Santiago Arias (R) van PSV in duel met Marko Vejinovic (L) van Vitesse. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Een haperende scheidsrechter, te weinig strafschoppen en een arbitraire fout waardoor de wedstrijd PSV - Vitesse wellicht anders had kunnen aflopen. Ook na dit eredivisieweekend is er weer genoeg te bespreken, zoals altijd met het ongezouten commentaar van oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

Om te beginnen de driemaal scorende Ajacied Davy Klaassen. Mario:

Ajacied Klaassen scoorde tijdens Ajax - NAC een hattrick. Een groot talent dat gelukkig na bijna een jaar blessureleed weer terug is op zijn niveau. Aan hem kan Ajax en straks ook het Nederlands elftal nog veel plezier beleven. Ook mogen we de respectvolle minuut stilte voor aanvang van de wedstrijden naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela niet vergeten. Die duurde in de Nederlandse stadions zes keer langer dan bij de WK-loting van afgelopen vrijdag.

Ook niet te missen was de haperende verklaring van scheidsrechter Braamhaar na afloop van RKC Waalwijk - Cambuur Leeuwarden. Het was duidelijk dat hij aan de verkeerde Cambuur-verdediger een gele kaart had gegeven: Van der Laan in plaats van Dijker (de kaart voor Van der Laan is inmiddels geseponeerd, red.). Dijker maakte de overtreding en had dus met twee keer geel van het veld gestuurd moeten worden.

Als laatste waren de troostende reacties van het PSV-publiek richting spelers na afloop van PSV - Vitesse ook opvallend positief.

De mooie derde goal van Klaassen:

Mario over het voetbalweekend:

Schoppen, maar geen rood krijgen

Even door met de wedstrijd PSV - Vitesse, die voor de Arnhemmers wel heel positief uitpakte. Als eerste was er in de eerste helft een ietwat discutabel strafschopmoment. Mario:

“Dat was volgens mij gewoon een zuivere strafschop.”

Daarnaast trapte Havenaar op het onderbeen van Schaars, waar geen kaart voor werd gegeven.

“Dat was natuurlijk een rode kaart. Scheidsrechter Nijhuis stond niet goed opgesteld en de assistent aan die kant stond waarschijnlijk naar iets anders te kijken. Dit soort overtredingen mag natuurlijk niet worden gemist. Nu verliest PSV die wedstrijd met 2-6. Maar op dat moment, in de 21e minuut, stond het nog 0-0.”

Vitesse-trainer Peter Bosz in Studio Voetbal over de overtreding van Havenaar: “Geloof me, hij doet dat niet expres.”

Mario:

“Hoe anders had de wedstrijd kunnen verlopen als PSV die wedstrijd met elf tegen tien, zeventig minuten had kunnen vervolgen en had Havenaar in ieder geval de 1-2 niet kunnen scoren. Een voorbeeld hoe arbitrale beslissingen het spelverloop van een wedstrijd ontegenzeggelijk kunnen beïnvloeden.”

Het opmerkelijke tafereel na de wedstrijd: PSV-spelers zoeken steun bij hun supporters.

Te weinig strafschoppen

Ten slotte lijkt het arbitragekorps tekort te schieten in het toekennen van strafschoppen, aldus Mario:

“In drie wedstrijden werden duidelijke strafschopgevallen voor Vitesse, Roda JC en Ajax over het hoofd gezien en het blijft een probleem in de arbitrage om voor gelijkwaardige overtredingen een consequent beleid te voeren. Bij Heerenveen - Feyenoord krijgt Clasie geel voor een even zware overtreding waarvoor Janmaat even later wordt gespaard.

Bij FC Groningen - ADO wordt een overtreding van Van Haaren weggewuifd waarvoor bij RKC Waalwijk speler Schet zijn tweede gele kaart krijgt.

Wel terecht kreeg Gravenbeek van PEC Zwolle een strafschop wegens hands tegen en eindelijk zag ik een scheidsrechter, Van Boekel, redelijkerwijs geen geel geven om zoals veel van zijn collega’s zijn beslissing extra kracht bij te zetten.”

Al met al “zaten er weer genoeg haken en ogen aan”.

    • Nando Kasteleijn