Asscher: grens voor Roemenen en Bulgaren te vroeg open

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken houdt er rekening mee dat er in 2014 veel meer Bulgaren en Roemenen naar Nederland komen dan nu wordt voorspeld. “De officiële prognoses zijn laag, maar eerdere voorspellingen klopten ook niet”, zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Foto ANP / Robin Utrecht

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken houdt er rekening mee dat er in 2014 veel meer Bulgaren en Roemenen naar Nederland komen dan nu wordt voorspeld. “De officiële prognoses zijn laag, maar eerdere voorspellingen klopten ook niet”, zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Asscher had de komst van Bulgaren en Roemenen, als dat mogelijk was geweest, willen beperken door ook nog na 1 januari 2014 vast te houden aan de eis voor een werkvergunning voor arbeidsmigranten uit deze landen. Vorige week drongen SP en PVV erop aan dat Nederland een vergunning zou blijven vragen van de Bulgaren en Roemenen, ook al is in de EU afgesproken dat landen maar maximaal zeven jaar na de toetreding van een nieuwe lidstaat zo’n vergunning mogen opleggen.

Voor Roemenië en Bulgarije loopt die periode af op 1 januari. Nederland kan dus niet doen wat Asscher wil. “Als je een afspraak hebt met andere landen, moet je je daaraan houden”, zegt de minister.

Asscher krijgt extra spreektijd in Brussel om zorgen toe te lichten

Vandaag vergaderen de ministers van Sociale Zaken in Brussel over arbeidsmigratie. Asscher krijgt extra spreektijd om uit te leggen wat hij eerder dit jaar bedoelde met zijn waarschuwing – ‘code oranje’ – over arbeidsmigratie. Dat is in Brussel hard aangekomen en heeft volgens ingewijden veel wantrouwen gewekt. Onder het kabinet-Rutte I had Nederland al de reputatie gekregen van een steeds minder pro-Europees land.

Volgens Asscher hebben ze in Brussel lang niet over de problemen rond arbeidsmigratie willen horen:

“Er is daar de neiging om je onder te verdelen: als je niet vóór het vrije verkeer bent, ben je tegen. Als je de gevolgen van zo’n principe tot sujet tabou maakt en mensen dwingt om er 100 procent vóór te zijn, gaan ze het idee van de hele EU ter discussie stellen.”

Begrip voor Nederlands standpunt

Asscher zegt dat er een “groot probleem” is met het vrije verkeer van werknemers in Europa, omdat die leidt tot een “neerwaartse spiraal in de arbeidsvoorwaarden”. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt Asscher in zijn kritiek. Asscher zegt dat door zijn waarschuwing de Europese Commissie bereid was om met hem in gesprek te gaan. Ook in Oost-Europa begrijpen regeringen volgens Asscher dat het niet de bedoeling is dat hun burgers worden uitgebuit.

Grote steden maken zich ook zorgen om arbeidsmigranten. Den Haag en Rotterdam hebben het kabinet laten weten dat ze alleen nog burgerservicenummers (BSN) aan migranten willen verstrekken als onderzocht is of hun huisvesting aan de eisen voldoet. Nu wordt een BSN nog zonder die controles verstrekt.