Arrestaties in Singapore na eerste grote geweldsuitbarsting in veertig jaar

De politie in Singapore staat naast een uitgebrand voertuig bij de rellen in Little India.
De politie in Singapore staat naast een uitgebrand voertuig bij de rellen in Little India. Foto Reuters / Mark Cheong

Bij de rellen die gisteravond uitbraken in Singapore zijn achttien mensen gewond geraakt. De politie heeft 27 mensen aangehouden. Aanleiding voor de eerste grote geweldsuitbarsting in veertig jaar was de dood van een Indiase arbeider, die was aangereden door een bus.

De vlam sloeg zondagavond in de pan in de buurt Little India. Beelden op YouTube tonen de brandende auto’s en mensen die de bus aanvallen met stokken en vuilnisbakken.

Agenten die probeerden de menigte van ongeveer 400 man te kalmeren werden bekogeld met flessen en andere voorwerpen. Onder de gewonden zijn tien agenten.

Singapore bekend om strenge straffen en gehoorzame burgers

Singapore staat bekend om zijn strenge straffen en over het algemeen gehoorzame burgers. Singapore probeert arbeidsonrust zoveel mogelijk de kop in te drukken, om investeerders niet af te schrikken. De stadstaat kent geen minimumloon en de meeste arbeidsmigranten, voornamelijk afkomstig uit Indonesië, Maleisië, Bangladesh en China worden slecht betaald. Ook hebben ze veel te maken met discriminatie. Onze correspondent Melle Garschagen over het nieuws:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Bizar. Heftigste Aziatische rellen afgelopen 24 uur niet in #Bangkok maar in #Singapore. Woede in Little India nadat bus man doodreed.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Alle regels en airconditioning kunnen niet verbergen dat etnische spanningen in rijke stadstaatje groot zijn.

Singapore, dat er zich op laat voorstaan dat grote Chinese, Indiase en Maleise bevolkingsgroepen er in harmonie leven als gevolg van de regels en opgelegde orde. De rellen voeden waarschijnlijk de zorgen om de onvrede onder de arbeidsmigranten. Vorig jaar waagden 34 Chinese buschauffeurs het om een staking te organiseren, de eerste in 26 jaar. Ze werden veroordeeld en het land uitgezet.

‘Niets rechtvaardigt gewelddadig gedrag’

Premier Lee Hsien Loong zegt dat kosten noch moeite worden gespaard om de daders op te sporen en te straffen. “Wat de aanleiding voor de rellen ook mag zijn, niets rechtvaardigt zulk gewelddadig, verwoestend en crimineel gedrag”, schreef de premier op Facebook.

    • Lex Boon