Acht grote techbedrijven protesteren in brief tegen afluisteren NSA

Het logo van de National Security Agency (NSA).
Het logo van de National Security Agency (NSA). Foto EPA / Jens Buettner

AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter en Yahoo hebben in een gezamenlijke brief protest aangetekend tegen het grootschalig afluisteren van internetdiensten en hun gebruikers.

De acht grote Amerikaanse technologiebedrijven dringen er bij president Obama op aan dat hij het afluisteren door de overheid wettelijke beperkingen oplegt, “(…) met de juiste proporties ten opzichte van de risico’s, transparant en controleerbaar door onafhankelijke instanties”, aldus de brief die afgelopen weekeinde werd gepubliceerd.

Zorgen over vertrouwen in webdiensten

De techsector maakt zich zorgen over het wankelend vertrouwen in webdiensten van Amerikaanse bodem, te wijten aan de reeks onthullingen over veiligheidsdienst NSA (National Security Agency). Volgens schattingen zou de technologiesector in de komende jaren tot 35 miljard dollar schade op kunnen lopen als buitenlandse bedrijven besluiten dat ze niet meer hun gegevens versluizen via Amerikaanse providers. Onderzoeksbureau Forrester doet er nog een schepje bovenop en schat het mogelijke omzetverlies in op ruim 180 miljard dollar.

In de brief wordt niet over de dreigende economische schade gerept, maar verwijst Silicon Valley naar het vrijheidsbeginsel in de Amerikaanse grondwet. Door het massale afluisteren zouden de rechten van het individu het verliezen verdrongen worden door belangen van de staat.

Meest gecoördineerde lobby-actie tot nu toe

Deze brief aan Obama is niet de eerste vorm van protest, maar wel de meest gecoördineerde lobby-actie tot nu toe. De technologiebedrijven tekenden eerder vergeefs protest aan bij de Foreign International Surveillance Court, de spionagerechtbank die over de afluisteraanvragen gaat. Opvallend is dat er geen traditionele telecombedrijven bij de ondertekenaars van de brief zitten, terwijl NSA ook op grote schaal gegevens van mobiele providers gebruikt om locatiegegevens te onderscheppen.

Uit de uitgelekte documenten van ex-NSA medewerker Edward Snowden lijkt het alsof de techbedrijven willens en wetens meewerken aan uitgebreide afluisterprogramma’s. Dit werd door alle grote webbedrijven ontkend, maar ze mogen niet in detail prijsgeven hoeveel gegevens er daadwerkelijk in het belang van staatsveiligheid worden prijsgegeven. Dat komt de transparantie niet ten goede.

Afgelopen maand bleek dat de NSA ook verkeer tussen datacentra van onder meer Google, Yahoo en waarschijnlijk ook Microsoft afluistert. De dienst weet daarbij de interne beveiliging te omzeilen en kan in de bestanden van gebruikers kijken.

Dat heeft ertoe geleid dat de hele technologiesector betere versleutelingstechnologie invoert. Silicon Valley twijfelt of dit genoeg is om de publieke opinie over de betrouwbaarheid van Amerikaanse diensten te verbeteren. Daarvoor zijn behalve technologische aanpassingen ook politieke garanties nodig.