Achmea en Radboud in de clinch om weigeren patiënten

Het Radboud in Nijmegen.
Het Radboud in Nijmegen. Foto ANP / Vincent Jannink

Het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc wil dit jaar geen patiënten met een Achmea-zorgverzekering meer helpen. Volgens het ziekenhuis heeft de verzekeraar te weinig zorg bij ze ingekocht. Maar Achmea ontkent juist dat het budget op is.

Vandaag lekte via klokkenluiderssite Publeaks een brief van de raad van bestuur van het Radboud uit, waarin staat dat Achmea (waar Interpolis, Zilveren Kruis, FBTO, Avéro, Agis en Pro Life onder vallen) weigerde extra zorg in te kopen. Gemaakte kosten worden sinds 25 november niet meer door ze vergoed, stelt het ziekenhuis, dus kunnen patiënten die daar verzekerd zijn er niet meer terecht. Het niet kunnen declareren van de kosten dreigde een miljoenenstrop op te leveren. Het zou nu al om 8 tot 10 miljoen euro gaan.

Patiënten moeten volgens het Radboud uitwijken naar een ander ziekenhuis of een afspraak maken voor in het nieuwe jaar. Het zou gaan het om enkele honderden tot maximaal duizend patiënten. Spoedgevallen, kinderen en mensen die gebruikmaken van academische zorg zijn nog wel welkom.

Achmea: er is wél geld over

Maar volgens een woordvoerder van Achmea blijkt niet uit de cijfers van het ziekenhuis dat het budget wordt overschreden. Tegen persbureau Novum zegt zij:

“We hebben pas eind oktober cijfers ontvangen en als we daar twee maanden bij optellen dan blijven we net binnen de afspraken. Misschien gaan we er net overheen, maar we hebben al een toezegging gedaan voor nog een paar miljoen.”

De financiële mensen van Achmea en Radboud zijn volgens Achmea nog in gesprek. De verzekeraar is verbaasd over de “voorbarige berichtgeving” en zegt morgen contact op te nemen met het ziekenhuis.

Landelijk hebben ruim vijf miljoen mensen een zorgverzekering bij Achmea. Het Radboud is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland.

    • Peter Zantingh