Zuid-Afrika herdenkt Mandela op ‘dag van gebed en reflectie’

De herdenkingsmis in de rooms-katholieke Regina Mundi-kerk in Soweto, die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen apartheid.
De herdenkingsmis in de rooms-katholieke Regina Mundi-kerk in Soweto, die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen apartheid. Foto AP / Ben Curtis

Zuid-Afrikanen hebben vandaag, op de ‘dag van gebed en reflectie’, massaal kerkdiensten bijgewoond. Afgelopen vrijdag riep president Zuma iedereen op om vandaag stil te staan bij het overlijden van Mandela.

Samen met de ex-vrouw van Mandela, Winnie Madikizela-Mandela, was Zuma vanochtend aanwezig bij een kerkdienst in Johannesburg. Zuma over deze ‘dag van gebed en reflectie’:

“Het voelde belangrijk dat we een dag zouden hebben waarin wij allemaal, als Zuid-Afrikanen, samen kunnen komen om te bidden voor onze eerste democratische gekozen president en terug te blikken op zijn nalatenschap. Maar het is ook om te bidden voor ons land. Om te bidden dat we de waarden waar hij voor vocht niet zullen vergeten.”

In de rooms-katholieke Regina Mundi-kerk in Soweto, die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen apartheid, woonden duizenden mensen een herdenkingsmis bij. Ook op talloze andere plaatsen kwamen rouwende Zuid-Afrikanen bijeen om te bidden, zingen of een kaars te branden.

Aftrap van groots afscheid

De bededag was de aftrap van een groots afscheid voor de donderdag overleden Zuid-Afrikaanse vader des vaderlands, dat zich over meerdere dagen uitstrekt. Dit is het programma.

Dinsdag:
Een officiële herdenkingsdienst in het voetbalstadion van Johannesburg. Daar was hij voor het laatst in het publiek te zien, bij de finale van het WK voetbal in 2010.

Woensdag tot en met vrijdag:
Mandela wordt opgebaard in de Union Buildings in Pretoria. Op die dagen worden ook overal diensten gehouden.

Zondag:
Staatsbegrafenis, waarna wordt Mandela bijgezet in het familiegraf in Qunu, in de provincie Oostkaap.

Update 15.24 uur: Bij de staatsbegrafenis zullen 53 staatshoofden aanwezig zijn. Dat kondigde minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane zojuist aan. Onder hen zijn Barack Obama, Dilma Rousseff uit Brazilië en Francois Hollande.

Nelson Mandela: anti-apartheidstrijder en president. Maar meer nog was Mandela de belichaming van de veerkracht van de mens. Een uitgebreid dossier met historische stukken.

NRC verzamelde alle relevante historische verhalen uit de krant in een ebook. Een uitgebreid dossier met historische stukken. De integrale toespraak toen hij president werd, de reportage toen hij werd vrijgelaten en vele verhalen over de nalatenschap van Mandela vormt dit dossier een uniek tijdsdocument. Download het hier.

Kijk hier mee met de beelden uit Zuid-Afrika van de herdenkingsbijeenkomsten.
http://www.youtube.com/watch?v=dbIhuEyo0sI#t=4704

    • Lex Boon