Thaise oppositie stapt uit parlement - premier biedt referendum aan

De Thaise premier Yingluck Shinawatra: "Ik treed af als het volk dat wil."
De Thaise premier Yingluck Shinawatra: "Ik treed af als het volk dat wil." Foto Reuters / Dylan Martinez

De gehele fractie van de grootste Thaise oppositiepartij stapt uit het parlement. De Democratische Partij (DP) kan niet langer deel uitmaken van de volksvertegenwoordiging omdat deze ‘niet meer door het volk wordt aanvaard’. Dat melden de internationale persbureaus.

De DP trekt samen op met de demonstranten die al weken het vertrek van premier Yingluck Shinawatra en haar regering eisen. Sinds die protesten vorige maand begonnen zijn zeker vijf mensen omgekomen en een kleine driehonderd gewond geraakt.

Nu de Democratische Partij het parlement de rug toekeert lijkt een oplossing voor de politieke crisis waarin Thailand verkeert verder weg dan ooit. Oppositieleider Suthep Thaugsuban heeft zijn aanhangers opgeroepen morgen massaal te gaan demonstreren om de regering ten val te brengen.

Yingluck biedt referendum aan

In een toespraak op televisie heeft Yingluck vandaag laten weten dat haar regering zoekt naar een manier om het conflict te beëindigen. In de toespraak bood ze een referendum aan en beloofde ze af te treden als dat is wat het volk wil.

“Ik wil luisteren naar de voorstellen van de demonstranten. Ik ben niet verslaafd aan deze titel. Ik ben klaar om af te treden en het parlement te ontbinden als dat is wat de meerderheid van de Thaise bevolking wil.”

Yingluck heeft eerder laten weten bereid te zijn een onderzoek in te stellen naar de wenselijkheid van een zogenoemd volkscomité. Protestleider Suthep wil dat Thailand geregeerd wordt door een groep wijzen die niet rechtstreeks gekozen wordt door het volk. Die eis is verklaarbaar, schreef onze correspondent Melle Garschagen afgelopen in NRC:

“De partij van Yingluck heeft genoeg steun op het platteland en in de steden in het noorden van Thailand om de volgende verkiezingen te winnen.”

Morgen wordt daarom een “make-or-break”, aldus Garschagen.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen oppositie vooralsnog geen interesse in verkiezingen wil niet-gekozen volkscomité.Morgen make-or-break.Als demo flopt,staat Yingluck sterker

De betogers beschouwen Yingluck als een marionet van haar broer, de door hen gehate ex-premier Thaksin Shinawatra. Die werd na beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik in 2006 door het leger gewipt en ging vervolgens in ballingschap.

    • Lex Boon