Ook Zuid-Korea verruimt luchtverdedigingszone Oost-Chinese Zee

Een Japans militair vliegtuig in de ‘Oost-Chinese Luchtidentificatiezone’ van China.
Een Japans militair vliegtuig in de ‘Oost-Chinese Luchtidentificatiezone’ van China. Foto AFP

In navolging van China heeft Zuid-Korea ook zijn luchtverdedigingszone boven de Oost-Chinese Zee uitgebreid. De uitbreiding overlapt voor een deel met het gebied dat China eind november uitriep tot bufferzone.

Zuid-Korea verzocht China eerder om de omstreden nieuwe luchtverdedigingszone, die de veertig jaar oude Japanse en Zuid-Koreaanse zones overlapt, in te trekken. Ook de Verenigde Staten, Japan en andere landen hebben protest aangetekend, maar vooralsnog weigert China.

Iedereen die door de Koreaanse zone wil vliegen, moet zich eerst melden bij de autoriteiten. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben de afgelopen weken al militaire vluchten uitgevoerd binnen de door China uitgeroepen sector. Dat deden ze echter zonder China daarover vooraf in te lichten.

De ‘Oost-Chinese Luchtidentificatiezone’ van China op Google Maps. De zone van Zuid-Korea is nog niet ingetekend.

‘Diplomatiek blauw oog voor Biden’

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden was de afgelopen week in Beijing, waarbij hij met president Xi Jinping onder meer sprak over de nieuwe luchtverdedigingszone. Daarbij liep hij een ‘diplomatiek blauw oog’ op, schreef onze correspondent Oscar Garschagen.

“Hoe innig de band van Biden met Xi ook mag zijn en hoe lang het gesprek ook duurde – ruim vijf uur – de Chinese leider, die al vier maanden geleden binnenskamers de order voor de luchtzone ondertekende, gaf geen krimp. De gewoonlijk uitbundige Biden maakte na afloop dan ook een timide indruk, hij was zichtbaar teleurgesteld.

Zijn waarschuwing dat de Chinese zone, die de veertig jaar oude Japanse en Zuid-Koreaanse zones overlapt, kan leiden tot een “onbedoelde” oorlog, tot een “Aziatisch 1914-incident” werd genegeerd. De VS, Japan, Zuid-Korea en andere Oost-Aziatische landen mogen China’s opmars door de lens van militaire historici bekijken, de Chinese leiders geloven in hun vreedzame, harmonieuze bedoelingen en zien vooral de “militaire revisionisten” in Japan als bron van oud en toekomstig kwaad.”

Het plan van Biden om Xi te bewegen om de nieuwe luchtverdedigingszone in te trekken, was eigenlijk al mislukt voordat hij in de Chinese hoofdstad aankwam, schreef Garschagen.

“De onmiddellijke gevolgen van dit echec zijn duidelijk. De “belangrijkste geopolitieke relatie ter wereld” (Henry Kissinger in zijn boek On China) heeft een nieuw dieptepunt bereikt, terwijl de nieuwe door China afgedwongen status quo in de Oost-Chinese Zee een strategisch feit is geworden. Hooguit bereikte Biden dat China de regels van de zone soepel zal toepassen en alleen bij echt gevaar de Chinese MiGs de lucht in stuurt.”

    • Lex Boon