Netanyahu en Rutte positief over economische kansen na gesprek

Premier Mark Rutte en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben zojuist met elkaar gesproken. Na twee incidenten waarover vanmorgen onenigheid ontstond, benadrukten ze nu de economische kansen. Ook minister Frans Timmermans (PvdA) deed luchtig over de incidenten.

Premier Mark Rutte en zijn Israelische collega Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie.
Premier Mark Rutte en zijn Israelische collega Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie. Foto ANP / Freek van den Bergh

Premier Mark Rutte en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben zojuist met elkaar gesproken. Na twee incidenten waardoor vanmorgen onenigheid ontstond, benadrukten ze nu de economische kansen. Ook minister Frans Timmermans (PvdA) deed luchtig over de incidenten.

Een kabinetsdelegatie onder leiding van premier Rutte bezoekt dit weekend met een handelsdelegatie de Palestijnse gebieden en Israël. Minister Timmermans zou vanochtend de oude stad van Hebron bezoeken in de Palestijnse gebieden, maar dit ging niet door omdat Israël erop stond dat de minister daarbij begeleid zou worden door het Israëlische leger. Dit wilde Timmermans niet.

Netanyahu zei vandaag weinig van de kwestie af te weten. Onze correspondent Leonie van Nierop twittert dat ook het leger er niets vanaf zegt te weten.

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop the israeli army has no comments about what happened (or did not happen) with timmermans in hebron this morning.
Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop just spoke to another senior israeli official. he denied that israel wanted to send its army with timmermans into hebron this morning. 1/2
Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop israeli pm bibi about the hebron incident: hahahaha, you may not believe it, but i did not give the orders. we have security people for that

Rutte zegde opening viering containerscanner af

Daarnaast zegde Rutte een ceremonie af waar de opening van een door Nederland betaalde containerscanner zou worden gevierd.De Israëliërs staan niet toe dat een containerscanner die beschikbaar is gesteld door Nederland gebruikt wordt voor het transport van goederen van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Daar was de scanner echter wel voor bedoeld.

Netanyahu zei vandaag dat hij blij is met de scanner en dat hij stap voor stap in werking zal treden. Hij benadrukte echter dat het geen vrijbrief mag zijn voor Hamas om goederen te vervoeren naar de Westoever.

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop he also denied that holland and israel agreed to export from gaza to west bank (through dutch scanner), and said: it’s not gonna happen. 2/2
Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop bibi about scanner: the goal is security and i don’t want to give an open channel from hamas (gaza) to the palestinian authority (west bank)

Timmermans: incidenten niet schokkend

Timmermand vindt de incidenten niet schokkend, zo zei hij tegen de NOS. “Als je serene rust wil, dan moet je naar Zwitserland gaan.” Over de afzegging van de wandeling in Hebron, zegt hij dat hij wilde voorkomen dat alle bewindslieden begeleiding zouden krijgen.

    • Mirjam Remie