Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Nederlands bezoek Israël ontsierd door twee incidenten

Frans Timmermans betreedt de Geboortekerk in Bethlehem. Hij bezoekt samen met premier Rutte en minister Ploumen dit weekend Israël en de Palestijnse Gebieden.
Frans Timmermans betreedt de Geboortekerk in Bethlehem. Hij bezoekt samen met premier Rutte en minister Ploumen dit weekend Israël en de Palestijnse Gebieden. Foto ANP / Martijn Beekman

Het bezoek van premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans aan Israël en de Palestijnse gebieden verloopt allesbehalve rimpelloos. Er ontstond vandaag onenigheid over een bezoek aan de oude stad Hebron in de Palestijnse gebieden. Daarnaast weigert Israël een containerscanner in gebruik te nemen die Nederland heeft betaald.

Een kabinetsdelegatie onder leiding van premier Rutte bezoekt dit weekend de Palestijnse gebieden en Israël. Een handelsdelegatie onder leiding van werkgeversvoorzitter Wientjes (VNO-NCW) reist in het kielzog mee.

Timmermans zegt bezoek aan Hebron af

Minister Timmermans zou vanochtend de oude stad van Hebron bezoeken in de Palestijnse gebieden. Israël stond erop dat de minister daarbij begeleid zou worden door het Israëlische leger. Timmermans wilde, net zoals andere ministers die Hebron hebben bezocht, door het Palestijnse deel kunnen lopen zonder bescherming van de Israëli’s.

Omdat er geen overeenstemming werd bereikt ging het bezoek niet door, wat weer tot boosheid leidde bij de Palestijnen. Onze correspondent Leonie van Nierop is aanwezig bij het bezoek:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop timmermans must think israel is playing a game or punishing him. his spox says no other mfa was forced to go with idf into hebron old city.
Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop timmermans says he does not want to set precedent by accepting company of idf. palestinians say he sets wrong precedent by cancelling visit.
Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop palestinians are so agry with timmermans that they threathen to cancel official meetings later today. no official response from israel yet.
Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop dutch mfa timmermans gets virtual tour through hebron old city now at the tiph office. he is on the edge of his seat. http://t.co/jwM2CzggVx

Gesteggel over containerscanner

Daarnaast schrijft de Israëlische krant Ha’aretz vandaag dat premier Rutte een ceremonie heeft afgezegd waar de opening van een door Nederland betaalde containerscanner zou worden gevierd.

De Israëliërs staan niet toe dat een containerscanner die beschikbaar is gesteld door Nederland gebruikt wordt voor het transport van goederen van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Daar was de scanner echter wel voor bedoeld.

Premier Rutte zal het onderwerp vanavond aan de orde stellen tijdens een onderhoud dat hij heeft met zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu.

‘Grote smet op bezoek’

Van Nierop over de twee incidenten:

“Nederland komt hier met een handelsmissie en hoopt de banden te verbeteren met zowel Israël als Palestina. Daarnaast willen ze een bijdrage leveren aan het vredesproces. Deze incidenten zullen dat proces niet verder verstoren dan het al was, maar deze twee incidenten vormen wel een grote smet op het hele bezoek.”

Update 13.45 uur:
Onze correspondent meldt dat minister Timmersmans op een persconferentie heeft laten weten dat het hem nog steeds niet duidelijk is waarom hij alleen Hebron mocht bezoeken met begeleiding van het Israëlische leger. Hij zal de kwestie niet aankaarten bij de Israëlische autoriteiten, want hij was tevreden met de virtuele tour die hij heeft gekregen.