Het centrum van Kiev loopt weer vol met demonstranten

Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vandaag.
Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vandaag. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev stroomt op dit moment weer vol met demonstranten. Er zijn naar schatting nu al zo’n 200.000 tegenstanders in de stad voor wat mogelijk de grootste betoging in weken gaat worden.

De verwachting is dat het aantal demonstranten vandaag nog flink zal toenemen. De organisatoren van de demonstratie hopen dat er een miljoen mensen komen protesteren.

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev wordt al twee weken dagelijks gedemonstreerd tegen de regering van Viktor Janoekovitsj. Eind november besloot de regering van president Janoekovitsj onverwacht de ondertekening van het akkoord met de EU op te schorten, omdat het land het zich naar eigen zeggen niet kan permitteren de handel met Rusland te verliezen. Moskou wil de overeenkomst tussen Kiev en de EU voorkomen.

Bij demonstraties een week geleden greep de politie hard in en raakten zeker 100 demonstranten en agenten gewond. De autoriteiten hebben gezegd dat er niet zal worden opgetreden tegen vreedzame demonstranten, maar de vrees heerst dat het vandaag toch uit de hand zal lopen.

Kijk hier live mee met de protesten in Kiev
http://www.youtube.com/watch?v=bZ1s1bj6AZE

    • Lex Boon