Frankrijk gaat rebellen CAR ontwapenen - EU begint luchtbrug

Selekarebellen rijden langs Franse soldaten die patrouilleren in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui. Frankrijk stationeert 1600 troepen in het land nu de VN-Veiligheidsraad een buitenlandse interventie goedkeurt. Foto Reuters / Emmanuel Braun

Frankrijk zal vanaf morgen rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) met geweld dwingen de wapens neer te leggen, indien nodig. Dat heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian gezegd, meldt persdienst Reuters. De EU start morgen met een luchtbrug naar het land om hulpgoederen aan te leveren.

Relatieve rust is wedergekeerd in CAR na drie dagen van zware gevechten tussen moslims en christenen. Volgens het Rode Kruis zijn er minstens 394 mensen omgekomen bij het geweld. Ondanks een verordening van de regering aan de rebellen om terug te keren naar hun barakken, reden er ook vandaag soldaten in langs het presidentieel paleis, duidelijk in het zicht van de Franse troepen. Morgen zullen de Franse troepen beginnen met ontwapenen, zei Le Drian. “Eerst zullen we ze het netjes vragen, maar als ze niet meewerken, gebruiken we geweld.”

CAR verkeert in chaos en geweld

CAR verkeert in chaos sinds de president in maart werd verdreven door islamitische Seleka-rebellen. Interim-president Michel Djotodia is het niet gelukt de rebellen te controleren. Ze vallen leden van de christelijke meerderheid aan en dwingen ze milities te vormen. Frankrijk stationeert 1600 troepen in de voormalige kolonie nadat de VN-Veiligheidsraad donderdag een resolutie aannam waarin staat dat buitenlandse troepen met geweld burgers in CAR mogen beschermen. De Afrikaanse Unie zet uiteindelijk 6000 troepen in in het gebied - nu zijn dat er nog 3500.

De Europese Commissie kondigde vandaag aan een luchtbrug te organiseren tussen Douala, Kameroen en Bangui, om humanitaire operaties te ondersteunen. Er zal een dagelijkse vlucht hulpgoederen naar het land gaan. Het vliegtuig heeft capaciteit voor vijftig passagiers of vijf ton lading. De EU heeft ook besloten het hulpgeld te verdubbelen tot twintig miljoen euro.

Lees de reportage over CAR ‘Rauwe haatgevoelens krijgen vrij spel’ van onze correspondent Koert Lindijer.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie