Duitse president boycot de Winterspelen in Sotsji

De Duitse president Joachim Gauck boycot de Winterspelen in het Russische Sotsji.
De Duitse president Joachim Gauck boycot de Winterspelen in het Russische Sotsji. Foto EPA / Wolfgang Kumm

De Duitse bondspresident Joachim Gauck gaat in februari niet naar de Olympische Winterspelen in Rusland. Dat meldt het Duitse opinieblad Der Spiegel op zijn website. Door niet af te reizen naar Sotsji zou Gauck een statement willen maken tegen mensenrechtenschendingen en het tegenwerken van de oppositie in Rusland.

Het bureau van de bondspresident zou Rusland afgelopen week hebben laten weten dat Gauck thuisblijft. Hij zou de Duitse deelnemers aan de winterolympiade na hun terugkeer willen ontvangen in München. Gauck bracht wel een bezoek aan de Olympische Spelen vorige zomer in Londen.

Gauck, met een verleden in de Oost-Duitse burgerrechtenbeweging, heeft meermaals kritiek geuit op gebreken in de rechtsstaat in Rusland. Ook is hij niet te spreken over de tegenwerking die kritische media ervaren. Sinds hij in maart 2012 president werd, heeft hij nog geen officieel bezoek aan Rusland gebracht.

Schijnwerpers al maanden op intolerante kanten Rusland

Bij ieder groot sportevenement, en zeker bij de Olympische Spelen, klinkt sinds jaar en dag de roep om boycot, en zeker wanneer deze worden gehouden in een land waarin fundamentele rechten van de mens worden geschonden, danwel wanneer hun legers strijd voeren buiten de landsgrenzen. Dit gold voor de Olympische Zomerspelen van 1980 in Moskou en die van 2008 in Peking.

Internationaal staan de schijnwerpers al weken en maanden op de homofobe en intolerante kanten van de Russische samenleving. Deze zomer begon de roep om een boycot met een emotionele oproep van de Britse komiek en acteur Stephen Fry aan premier Cameron en de leden van het IOC.

In Nederland riep onder meer NRC-columnist Bas Heijne op tot een boycot. Lees zijn artikel ‘Met Poetin valt niet te praten, boycot hem’ hier.

    • Lex Boon